Stiri: Sanatate

Producătorii de medicamente: Este nevoie de un audit independent la CNAS

06.09.2017

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită autorităţilor să acţioneze de urgenţă în urma acuzaţiilor de fraudă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru ca pacienţii şi industria farmaceutică să nu fie afectaţi iremediabil.

„Am avertizat autorităţile de ani de zile că sistemul de sănătate din România se îndreaptă către o criză fără precedent. Am vorbit de efectele negative ale taxei clawback asupra pacienţilor şi industriei şi am luptat împotriva lipsei de transparenţă a statului român în ceea ce priveşte cheltuielile cu medicamentele. Am aflat acum de la procurori că, în timp ce statul român presa producătorii să finanţeze cheltuielile cu medicamente prin taxa clawback, ignorând faptul că acest lucru ducea la dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă şi falimenta producătorii de medicamente generice, la CNAS aceşti bani erau furaţi”, a declarat Laurenţiu Mihai, Directorul Executiv al APMGR.

Companiile membre ale APMGR au cerut încă din 2015 un audit independent la CNAS, inclusiv transparentizarea modului de calcul al taxei clawback, dar aceste solicitări au fost ignorate. Producătorii de medicamente au fost obligaţi să plătească sume pe care nu le pot verifica şi au existat multe cazuri în care companiile au contestat aceste cifre în justiţie şi au şi câştigat. În plus, deşi APMGR a demonstrat clar că taxa clawback a ajuns la un nivel nesustenabil pentru producătorii de medicamente generice şi medicamentele ieftine sunt cele mai afectate de această taxă şi dispar de pe piaţă, demersurile lor au fost ignorate de autorităţi.

În cazul unei decizii finale a justiţiei în cazul fraudei de la CNAS, producătorii de medicamente generice vor acţiona în justiţie CNAS şi pe cei vinovaţi pentru a-şi recupera prejudiciul.

„Nu putem accepta şi nu putem fi de acord cu furtul, am deveni pur şi simplu părtaşi la aceste fapte. Din păcate, companiile mai pot recupera prejudiciul, pacienţii care au dispărut, nu”, a adăugat Mihai.

APMGR susţine că este nevoie ca şi instituţiile statului român, Guvernul, Ministerul Sănătăţii, să acţioneze de urgenţă, altfel vor lasă impresia că sunt complicii celor care au fraudat românii.

Prin urmare, APMGR solicită Guvernului să să dispună:

Un audit independent la CNAS pentru a se verifica folosirea banului public, inclusiv prin verificarea şi transparentizarea datelor folosite în calculul taxei clawback;

Suspendarea imediată a plăţii taxei clawback pentru medicamentele generice, pentru a se asigura că medicamentele esenţiale pentru milioane de pacienţi, rămân pe piaţă, iar locurile de muncă din industria locală sunt păstrate.