Stiri: Sanatate

Medicamente compensate 2021

Producătorii de medicamente generice cer o dezbatere privind politica de prețuri a medicamentelor

17.10.2016

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) își exprimă dezamăgirea față de proiectul de Hotărâre de Guvern privind metodologia de calcul a prețurilor medicamentelor lansată în consultare publică și solicită Ministerului Sănătății organizarea unei dezbateri ample cu toate părțile implicate.

APMGR atrage atenția că noul proiect este doar o revizuire a vechiului ordin de prețuri și nu ameliorează în niciun fel situația gravă în care se află medicamentele genericele, care rămân discriminate prin aplicarea aceleiași duble referenţieri, la cel mai mic preț din 12 țări de referință și la 65% din prețul medicamentului inovativ. Schimbarea metodologiei de calcul doar pentru un număr limitat de medicamente, cele aflate pe lista Organizației Mondiale a Sănătății ca medicamente esențiale, nu poate avea un impact benefic atât timp cât acestea vor continua să fie penalizate de efectele negative ale taxei clawback, aplicată nediferențiat, atât medicamentelor generice, cât și celor inovative.

În aceste condiții, mii de medicamente generice esențiale cu prețuri accesibile vor continua să dispară în mod accelerat de pe piață în perioada imediat următoare.

În plus, APMGR consideră că micșorarea în trepte a prețului medicamentelor off-patent (medicamente inovative ieșite de sub brevet) nu asigură un mediu concurențial pentru medicamentele generice, în condițiile în care această reducere graduală a prețului nu este aplicabilă și medicamentelor generice.

“În loc de o schimbare de abordare a strategiei medicamentului, noua metodologie nu este decât o cosmetizare a vechii politici, al cărui eșec a fost deja dovedit de dispariția medicamentelor de pe piață. Facem un apel către Ministerul Sănătății și Primul Ministru Dacian Cioloş de a organiza o dezbatere reală despre modul în care România vrea să asigure accesul la tratament al pacienților, a declarat Laurențiu Mihai, directorul executiv al APMGR,

Asociaţia consideră că o strategie a medicamentului în România nu are nevoie de revizuiri minore ale vechilor politici, ci de o abordare complexă, care să includă pe lângă măsuri administrative legate de preț și măsuri fiscale, precum introducerea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.