Stiri: Sanatate

Producătorii de medicamente generice vor concedia peste 200 de angajaţi

07.10.2014

Companiile de medicamente generice din România au anuţat că vor face sute de disponibilizări până la finalul anului, din cauza menţinerii actualului cadru fiscal şi legislativ, care este ostil industriei farmaceutice locale. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) arată, într-un comunicat de presă, că regimul fiscal nesustenabil şi discriminator din ultimii ani a afectat puternic operaţiunile industriale ale producătorilor.

În aceste condiţii,  companiile au anunțat că peste 200 de angajaţi vor fi disponibilizaţi până la finalul anului, iar această tendinţă va continua şi în anii următori, dacă nu se iau măsuri concrete pentru îndepărtarea barierelor de acces şi a barierelor investiţionale impuse producătorilor de medicamente generice.

„Autoritaţile ar trebui să fie conştiente că industria locala nu este doar un furnizor de medicamente, ci şi un angajator strategic, care oferă locuri de muncă înalt calificate şi un contributor important la creşterea economică, în mod special prin creşterea potenţialului de export al industriei,” a declarat Laurenţiu Mihai, Director Executiv APMGR.

8.000 de locuri de muncă

Companiile membre ale Asociaţiei au o contribuţie importantă la economia României, activităţile lor asigurând 8.000 de locuri de muncă în ţara noastră. În plus, producătorii de medicamente generice contribuie, prin impozite directe şi indirecte, cu aproximativ 1,5% la PIB-ul României.

Dinanul 2011, când a fost introdusă taxa clawback în actuala formulă de calcul, au dispărut de pe piaţă 1.332 de medicamente, iar peste jumătate din aceste medicamente,888 în total, erau produse farmaceutice cu preţ mai mic de 50 lei, în timp ce 45% dintre acele medicamente erau fabricate în România.

Pacienţii plătesc mai mult

Prin dispariţia medicamentelor ieftine şi utilizarea produselor mai scumpe, sistemul public și pacienţii trebuie să plătească mai mult pentru acelaşi tratament.

„Dispariţia medicamentelor generice, accesibile ca preţ, are efecte grave pentru cele mai vulnerabile categorii sociale, dar afectează puternic şi economia românească, prin diminuarea producţiei locale”, a adăugat Laurenţiu Mihai.