Stiri: Sanatate

Lista medicamentelor esentiale

Producătorii de medicamente: Referinţa pentru taxa clawback trebuie actualizată

23.07.2015

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 11 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Asociația Romană a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au solicitat autorităților actualizarea bugetului de referință pentru taxa clawback la nivelul consumului real aferent trimestrului III al anului curent, prima perioadă în care decontarea medicamentelor se va realiza la prețurile reduse, aprobate la 1 iulie.

„Astăzi, în România, avem cel mai mic preț din Europa la medicamente și, suplimentar, companiile farmaceutice plătesc suprataxa clawback”, au afirmat reprezentanţii Asociaţilor.

Conform estimărilor Cegedim, valoarea taxei clawback aferenta trimestrului II al anului 2015 este între 15%-20%, fapt ce se datorează procesului de reactualizare a prețurilor la medicamente din cauza căruia operatorii din piața au așteptat noile prețuri înainte să comande alte medicamente și astfel au lucrat doar cu stocuri foarte mici. Această valoare ar trebui în mod normal să se regăsească și în facturile pe care companiile le vor primi de la autorități.

„Suntem obligați în mod nefiresc să funcționăm astfel într-un mediu de afaceri lipsit de predictibilitate și sustenabilitate. Solicităm partenerului Stat, cel care are rolul natural de a reforma sistemul de sănătate, să răspundă soluțiilor propuse de către industrie privind un nou mecanism al taxei clawback, în beneficiul rapid și constant al pacienților romani”, a declarat Călin Gălășeanu, Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

De asemenea, Dragoș Damian, Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, a afirmat că menținerea taxei clawback în formă actuala are consecințe economice și sociale grave, atât pentru populație, prin dispariția de pe piață a medicamentelor cu prețuri accesibile, cât și pentru companiile producătoare, obligate să plătească o taxă care nu reflectă propriile vânzări.

„În lipsa unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, peste 1.300 de produse au dispărut din piața în ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine risca să dispară din farmacii, ca urmare a scăderii prețurilor sub pragul de rentabilitate”, a spus acesta.

Taxa clawback este una dintre cele mai mari poveri fiscale cu care se confrunta industria farmaceutică din România, mai ales în contextul corelării acesteia cu celelalte reglementări ale sistemului de sănătate românesc.

În acest moment, doar prin plata taxei clawback, companiile farmaceutice acoperă integral deficitul sistemului de sănătate din România și tratează 30% dintre pacienții romani, preluând astfel o responsabilitate a autorităților române.