Stiri: Stiri

Producătorii de medicamente: Sumele alocate la bugetul de stat pentru 2014 sunt insuficiente

15.11.2013

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrag atenţia că sumele alocate medicamentelor în bugetul de stat pentru 2014 sunt insuficiente pentru asigurarea accesului la tratament al populaţiei. 

Este nevoie de o majorare de cel puțin 10%

“Este esenţială majorarea bugetului pentru medicamente în anul 2014 cu cel puţin 10% faţă de anul acesta, asfel încât necesarul minim de medicamente al pacienţilor să poată fi acoperit”, a declarat Makis Papataxiarchis, Preşedinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Bugetul pentru medicamente în anul 2013 a fost la nivelul consumului real din 2011 şi cu 16% mai puţin decât nevoia reală a pacienţilor, conform datelor primite de la CNAS pentru calcularea taxei clawback achitată de producătorii de medicamente în primele trei trimestre ale 2013.

Industria farma locală va ajunge în colaps

“Subfinanţarea sistemului de sănătate afectează direct atât starea de sănătate a populaţiei cât şi economia. Vom avea o populaţie bolnavă şi o industrie farmaceutică locală în colaps,” a declarat Dragoş Damian, Preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

România se află printre ultimele ţări în Europa în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii, cu doar 3,9% raportat la media europeană de 9%. Cheltuielile pentru medicamente sunt doar de aproximativ 80 euro/an/capita în timp ce chiar şi în ţările vecine acestea încep de la 150 euro/an/capita.

“Producătorii de medicamente nu mai pot susţine singuri, prin taxa claw back, deficitul de finanţare rezultat din alocări bugetare care sunt cu mult sub nevoile pacienţilor”, a adăugat Dragoş Damian.