Producatorii romani de dezinfectanti

Semnalul de alarmă transmis de producătorii români de dezinfectanți

18.11.2020

În contextul creşterii cazurilor de coronavirus, producătorii români de dezinfectanți trag un semnal de alarmă. Experții spun că se întâmplă acest lucru pentru că, dincolo de măștile neconforme sau purtate incorect, există lacune semnificative în privința folosirii dezinfectanților. Companiile producătoare fac apel la autorități, comercianți și clienți, să evite produsele neautorizate care, pe lângă faptul că nu asigură o protecție reală, pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate.

Cu toate că în ultima vreme au avut loc ample controale în scopul depistării produselor falsificate și a comercianților ilegali, există în continuare pe piață produse care aduc atingere sănătății publice.

Printre acestea se află produse dezinfectante provenite în special din import, care nu întrunesc toate condițiile de calitate și protecție sanitară prevăzute de legislația europeană în materie.

Producătorii români de dezinfectanţi. Ce pericole pentru sănătatea publică există?

Conform producătorilor, acești dezinfectanți, care reprezintă un pericol real pentru sănătatea publică, sunt ușor de identificat după câteva elemente simple – produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienții în care este stocat și se usucă mai greu pe mâini. În plus, poate crea senzația de încălzire a mâinilor sau poate da iritații.

,,Pe lângă faptul că nu au descrieri în limba română, marea majoritate a acestor produse prezintă abateri extrem de grave de la normele europene de etichetare a produselor chimice, respectiv nu au pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate și inflamabilitate. Mai mult de atât, există produse care nu au prevăzut un sistem de închidere de siguranță pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanței. Astfel de produse au ajuns pe piață cu acte care nu reflectă produsele comercializate’’, afirmă Constantin Danciu, director de dezvoltare Grande Gloria Production, compania care produce în România dezinfectanții Hygienium, exportați în 24 de țări din întreaga lume.

Producătorii români de dezinfectanţi. Soluţii „no name”

În prezent, multe firme și instituții publice au ales să folosească soluții dezinfectante ,,no name’’, fără niciun fel de autorizare, doar pentru că prețul este unul foarte mic.

,,Folosirea acestor produse în spațiile publice, în magazine, spații industriale și birouri, în loc să ajute la prevenirea pandemiei COVID, creează și mai multe probleme, pentru că, indirect, contribuie la extinderea numărului cazurilor de îmbolnăviri’’, afirmă reprezentantul Hygienium.

Există firme, inclusiv din rândul celor care lucrează cu publicul, care folosesc dezinfectanți contrafăcuți în recipienți de branduri consacrate.

Producătorii români de dezinfectanţi. Asociaţia Protejăm România

Producătorii și comercianții de dezinfectanți, reuniți în asociația patronală ,,Protejăm România’’, au pus bazele unei campanii publice de conștientizare a măsurilor de protecție sanitară în scopul limitării pandemiei.

,,Dezvoltăm o platformă de training în domeniul asigurării soluțiilor de protecție sanitară și încercăm să reunim, pe o hartă virtuală, toate companiile acreditate care vin și oferă astfel de soluții. De asemenea, vrem să inventariem toate business-urile din România, mai ales din HORECA, care respectă toate măsurile de siguranță sanitară și pe cele care au nevoie de sprijin pentru a evita pericolul îmbolnăvirilor’’, afirmă inițiatorii.

Platformă de colaborare

Totodată, companiile au început demersurile pentru dezvoltarea unei platforme de colaborare. Aceasta are drept scop principal revitalizarea industriei chimice din România.

,,Vrem să construim un ecosistem de business capabil să asigure întregul necesar de produse dezinfectante pentru țara noastră și export. Hygienium vinde deja în 24 de țări din întreaga lume și, împreună, vrem să conlucrăm pentru dezvoltarea unei oferte competitive de produse de siguranță sanitară made in Romania’’, afirmă Danciu.

Potrivit producătorilor, România are resursele economice și umane capabile să dezvolte o industrie de profil la standarde europene.

,,Împreună cu autoritățile și experții din domeniul sanitar, pe baza fondurilor europene aflate la dispoziția României, țara noastră are șansa de a construi rapid un sistem de protecție sanitară de ultimă generație, care să includă produsele și serviciile necesare care să-i asigure un răspuns prompt și eficace în cazul apariției unor crize sanitare de tipul pandemiei COVID’’, a mai declarat expertul Constantin Danciu.

Citeşte şi Redeschiderea şcolilor: Ce spun profesorii din România?

 

 

 

Citiți și despre: