Stiri: Agricultura

Procedura de acordare a fondurilor europene pentru agricultori, simplificată

28.08.2014

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, o Ordonanță de urgență prin care se modifică art. 7 al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 125/2006 privind aprobarea schemelor de plăți directe și plăți naționale directe complementare și art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură.

Actul normativ a fost elaborat pentru a veni în sprijinul fermierilor, prin uniformizarea și simplificarea procedurilor administrative legate de alcătuirea documentațiilor necesare în procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Totodată, prin actul normativ sunt transpuse în legislația națională o serie de prevederi adoptate recent la nivel european, potrivit unui comunicat de presă transmis de MADR.

„Era necesară această modificare, având în vedere importanța gestionării corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii românești și armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislația națională. Totodată, actul normativ adoptat azi răspunde solicitărilor pe care le-am primit din partea producătorilor agricoli pentru simplificarea condițiilor privind acordarea sprijinului financiar”, a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prin Ordonanța de urgență se urmărește ca, la stabilirea cadrului general de acordare a plăților directe în agricultură, în conformitate cu mecanismele prevăzute de legislația europeană, documentația solicitată producătorilor agricoli să fie simplificată în scopul facilitării procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Măsura vizează reducerea birocrației în ceea ce privește procedura de gestionare a schemei de plată unică pe suprafață și de efectuare a plăților, prin înlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosință cu cele care justifică utilizarea legală a suprafețelor de teren destinate producției agricole.