Stiri: Agricultura

Productia agricola a Romaniei 2021

Producţia agricolă a României în 2021: Datele anunţate de INS

01.04.2022

Producţia agricolă a României 2021. Institutul Naţional de Statistică anunţă că suprafața cultivată în anul 2021, comparativ cu anul 2020, a scăzut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume și a crescut la plante uleioase.

Producția agricolă vegetală a crescut în anul 2021, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe și a scăzut la cartofi și legume.

În anul 2021 s-a înregistrat o creștere a randamentelor la principalele culturi.

Cereale pentru boabe

Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%, față de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producția medie la hectar).

Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2021, reprezintă 47,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,1%.

Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 61,5% a producției de grâu care are o pondere de 38,0% în producția de cereale.

Producţia agricolă a României 2021. Leguminoase pentru boabe

Producția a crescut față de anul precedent cu 37,7%, ca urmare a creșterii în principal a randamentului la hectar.

Plante uleioase

Producția a crescut cu 40,2%, iar suprafața cultivată cu 1,0%. Creșteri ale producției s-au înregistrat la:

  • rapiță (+73,5%)
  • floarea soarelui (+32,7%)
  • soia boabe (+7,8%)

Cartofi

Suprafața cultivată a scăzut cu 14,3%, iar producția cu 13,9%.

Producţia agricolă a României 2021. Legume

Producția a scăzut cu 1,2%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate.

Struguri

În anul 2021, producția de struguri a crescut cu 6,3%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar (+7,6%), față de anul precedent. Suprafața cultivată a scăzut cu 1,2%.

Plantații de pomi fructiferi pe rod

Producția de fructe din livezi a crescut față de anul precedent cu 11,0%, datorită creșterii randamentelor la hectar, dar și a suprafețelor cultivate.

România, comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene în anul 2021:

  • La porumb boabe și floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc, atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată;
  • La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată după Franța, Germania și Polonia;
  • La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franța, Belgia și pe locul opt la producția realizată după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania.

Citeşte şi Plăţi de peste 7,5 milioane de euro către beneficiarii PNDR