Stiri: Logistica

Preturile productiei industriale iunie 2021

Producţia industrială a României, în creștere în primele 11 luni din 2018

14.01.2019

Producţia industrială a României a crescut cu 3,9% ca serie brută, respectiv cu 5,6%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-noiembrie 2018, faţă de perioada similară din 2017, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Producţia industrială a României. Rezultate pe sectoare

Ca serie brută, producţia industrială a crescut datorită avansului din:

  • industria prelucrătoare (+4,7%)
  • industria extractivă (+0,6%).

Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 0,1%.

Producţia industrială a României. Serie ajustată

Conform INS, ca serie ajustată, producţia industrială a avansat ca efect al creşterilor din cele trei sectoare industriale:

  • industria prelucrătoare (+6,5%)
  • industria extractivă (+0,7%)
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,2%)

Producţia industrială a României. Noiembrie 2018

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a avansat în noiembrie 2018 cu 2,6%, susţinută de creşterile din industria prelucrătoare (+3,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,2%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 0,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mare cu 5,2% la 11 luni. Industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 5,4%, respectiv cu 0,8%. Industria extractivă s-a contractat cu 0,5%.

Producţia industrială a României. Serie brută

În noiembrie 2018, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,2%. Cauza scăderilor înregistrate este reprezentată de declinul din:

  • industria prelucrătoare (-2,4%)
  • industria extractivă (-1,5%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a avansat cu 7,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,8%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (+0,9%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,2%). Industria extractivă s-a redus, însă, cu 0,1%.

Citește și Consumul de energie electrică, în creștere în 2018