Stiri: Economie

Productia industriala a Romaniei

Producţia industrială a României, în creştere în aprilie 2021

15.06.2021

Producţia industrială a României. În luna aprilie 2021, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 5,9% ca serie brută și a crescut cu 2,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost mai mare atât ca serie brută (+68,0%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+63,2%).

Producţia industrială a României. Perioada ianuarie – aprilie 2021

De asemenea, în perioada ianuarie – aprilie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, producţia industrială a crescut cu 14,3% ca serie brută și cu 14,5% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În luna aprilie 2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 5,9% ca urmare a scăderilor înregistrate de:

  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-13,4%)
  • industria prelucrătoare (-5,1%)

Industria extractivă a crescut cu 4,8%.

Serie ajustată

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 2,7% faţă de luna precedentă, datorită creșterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale:

  • industria extractivă (+10,7%)
  • industria prelucrătoare (+6,2%)
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,2%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 68,0% ca efect al creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+85,9%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+19,5%) și industria extractivă (+10,9%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 63,2%, creștere susținută de industria prelucrătoare (+80,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+17,0%) și industria extractivă (+10,1%).

Producţia industrială a României. Creşteri în primele patru luni ale anului

În primele 4 luni din 2021, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 14,3%, ca urmare a creșterilor înregistrate de:

  • industria prelucrătoare (+16,3%)
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,5%).

Industria extractivă a scăzut cu 6,6%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate fost mai mare cu 14,5%, datorită creșterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+16,3%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,3%). Industria extractivă a scăzut cu 7,5%.

Citeşte şi Producţia de energie, în creştere în perioada ianuarie – aprilie 2021. Datele publicate de INS