Stiri: Economie

Prețurile producţiei industriale martie 2023

Producţia industrială a României, în creştere în primele cinci luni din 2021

14.07.2021

Producţia industrială a României. Institutul Naţional de Statistică anunţă că producţia industrială a crescut cu 16,9% ca serie brută şi cu 17,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în primele cinci luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020.

Trendul pozitiv a fost susţinut de creşterile înregistrate de industria prelucrătoare (19,2%) şi de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (12,1%). Industria extractivă a scăzut cu 3,8%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a crescut cu 17,5% în primele 5 luni ale anului, datorită creşterilor înregistrate în:

  • industria prelucrătoare (+19,3%)
  • în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,1%)

Industria extractivă a scăzut cu 4,6%.

Producţia industrială a României. Luna mai a anului 2021

În luna mai 2021, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 6,0% ca serie brută şi cu 8,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Producţia industrială (serie brută) s-a diminuat în luna mai ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,9%), industria prelucrătoare (-5,4%) şi industria extractivă (-4,0%).

Scăderea producţiei industriale, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost cauzată de scăderile înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-11,9%), industria extractivă (-5,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,8%).

Producţia industrială a României. Serie brută

Faţă de luna mai din 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 28,9%, ca efect al creşterilor înregistrate de:

  • industria prelucrătoare (+32,9%)
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+14,9%)
  • industria extractivă (+8,5%)

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 30,3%, ca urmare a creşterilor înregistrate de:

  • industria prelucrătoare (+32,1%)
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+14,9%)
  • industria extractivă (+8,6%)

Citeşte şi Câtă energie a produs România în perioada ianuarie – mai 2021?