Stiri: Economie

Producția industrială în septembrie 2023

Producția industrială a României, în creștere în septembrie 2023

15.11.2023

Producția industrială în septembrie 2023. Institutul Național de Statistică a anunțat că în luna septembrie 2023, producţia industrială a crescut faţă de luna august 2023 atât ca serie brută (+13,4%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+0,7%).

Faţă de luna septembrie 2022, producţia industrială a fost mai mică cu 5,1% ca serie brută și cu 4,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

De asemenea, conform INS, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2023 producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-5,1%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5,0%).

Industria prelucrătoare și extractivă

În luna septembrie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 13,4%, datorită creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+17,3%) și industria extractivă (+1,2%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,5%.

Producția industrială în septembrie 2023. Serie ajustată

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,7% faţă de luna precedentă. Industria prelucrătoare a crescut cu 2,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 0,4%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,7%) și industria prelucrătoare (-4,8%). Industria extractivă a crescut cu 5,4%.

Serie ajustată

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 4,2%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) și industriei prelucrătoare (-2,6%). Industria extractivă a crescut cu 6,0%.

Citește și BETA SA, 99 de ani de experiență în producția de echipamente sub presiune