Slide

Stiri: Economie

Producția industrială 2023.

Producţia industrială în 2021: Creştere de 7,1%

14.02.2022

Producţia industrială 2021. Institutul Naţional de Statistică anunţă că producţia industrială a fost mai mare ca serie brută cu 7,1% anul trecut, comparativ cu 2020. Aceasta datorită creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,3%) şi industria prelucrătoare (+7,0%). Industria extractivă a scăzut cu 2,3%.

Producţia industrială în 2021. Luna decembrie

În decembrie 2021, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 2,0% ca urmare a creşterilor înregistrate de:

  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,1%)
  • industria prelucrătoare (+1,1%)

Industria extractivă a scăzut cu 3,6%.

În schimb, ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia în decembrie a fost în scădere cu 1,1%, din cauza diminuărilor înregistrate de industria extractivă (-4,0%) şi industria prelucrătoare (-1,9%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 8,9%.

De asemenea, faţă de luna precedentă, a fost mai mică cu 7,9% în decembrie. Industria prelucrătoare a scăzut cu 12,3%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 14,9 %, respectiv cu 1,5%.

Serie ajustată

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 1,2%, ca efect al creşterilor înregistrate în cele trei sectoare industriale:

  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,6%)
  • industria extractivă (+1,1%)
  • industria prelucrătoare (+1,0%)

Citeşte şi Veste bună pentru economia ţării. Exporturile României, în creştere