Slide

Stiri: Economie

Producţia industrială, în creştere în primele 9 luni

10.11.2014

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: expecting ';' in Entity, line: 7 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

În primele 9 luni ale acestui an, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 7,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,5%, a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna septembrie 2014, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată cu 27,1%, respectiv cu 2,4%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crecut cu 6,1% ca serie brută şi cu 4,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În perioada ianuarie -septembrie, producţia industrială (serie brută) a avansat datorită creşterii industriei prelucrătoare (+8,8%) şi industriei extractive (+0,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,2%), industria bunurilor intermediare (+4,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,4%). În schimb, în perioada analizată, industria energetică a scăzut cu 1,4%.

Producţia industrială, serie ajustată, în primele 9 luni, a avansat cu 8,5%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+10,1%) şi industriei extractive (+0,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+14,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,7%), industria bunurilor intermediare (+5,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+5,5%). Industria energetică a scăzut cu 0,9%.