Stiri: Economie

Producţia industrială în ianuarie - iulie 2023

Producţia industrială, în scădere în perioada ianuarie – iulie 2023

15.09.2023

Producţia industrială în ianuarie – iulie 2023. Institutul Național de Statistică a anunțat că producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5,1%), în primele şapte luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2022.

Producţia industrială în ianuarie – iulie 2023. Cauzele scăderii

Rezultatele negative consemnate la finele lunii iulie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-4,4%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3%, ca serie brută.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2023, faţă de primele şapte luni din 2022, în marja scăderii cu 5,1% a producţiei industriale s-au înregistrat diminuări în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi în industria prelucrătoare (-4,4%). În schimb, industria extractivă a raportat o creştere de 3%, de la an la an.

Luna iulie

În luna iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,1%, din cauza rezultatelor din industria prelucrătoare (-3,1%) şi industria extractivă (-0,4%). La polul opus se situează producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu un salt de 4,4%, de la o lună la alta.

Producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,6% faţă de luna precedentă, datorită industriei prelucrătoare (+0,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,6%.

Citește și MIPE virează a doua tranșă pentru plata facturilor de încălzire la mijlocul acestei luni