Stiri: Economie

Productia industriala

Producţia industrială: Creştere de peste 5% în noiembrie 2021

13.01.2022

Producţia industrială. Institutul Naţional de Statistică anunţă că în luna noiembrie 2021, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 5,4% ca serie brută și cu 2,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 0,9% ca serie brută și a scăzut cu 1,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Perioada ianuarie – noiembrie 2021

De asemenea, în perioada ianuarie – noiembrie 2021, comparativ cu acelaşi interval din 2022, producţia industrială a fost mai mare atât ca serie brută (+7,5%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+8,2%).

În luna noiembrie 2021, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 5,4%, ca efect al creșterilor înregistrate de:

  • industria prelucrătoare (+6,4%)
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,0%).

Industria extractivă a scăzut cu 2,6 %.

Producţia industrială. Serie ajustată

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2,5%. Industria prelucrătoare a crescut cu 4,6%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 4,2%, respectiv cu 1,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 0,9%, ca urmare a creșterilor raportate de:

  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,0%)
  • industria prelucrătoare (+0,1%)

Industria extractivă a scăzut cu 1,3%.

Producţia din industrie, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 1,9%, din cauza scăderilor înregistrate de:

  • industria prelucrătoare (-2,6%)
  • industria extractivă (-1,8%).

Producţia de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7,6%.

Serie brută

În primele 11 luni din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, producţia (serie brută) a crescut cu 7,5%, pe fondurl creșterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,6%) și industria prelucrătoare (+7,5%). Industria extractivă a scăzut cu 2,2%.

Producţia industrială, serie ajustată, a fost mai mare cu 8,2%, ca efect al creșterilor înregistrate de:

  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,9%)
  • industria prelucrătoare (+7,5%)

Industria extractivă a scăzut cu 2,6%.

Citeşte şi Veste bună pentru economia ţării. Exporturile României, în creştere