Produse montane Romania

S-a lansat platforma produsmontan.ro

16.04.2020

Produse montane România. Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a anunțat că a creat platforma www.produsmontan.ro. Aceasta este dedicată producătorilor care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, în vederea promovării produselor montane. Prin această inițiativă, ANZM dorește să informeze consumatorii că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradițional, ecologic, DOP, IGP, STG, există și produsele montane.

Produse montane România. Recunoaștere europeană

Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european. Aceasta vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

Comisia Europeană dorește să se evite folosirea termenului “munte” într-un mod abuziv. Astfel, instituția europeană intenționează să reglementeze faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind din zona montană.

Produse montane România. Agenția Națională a Zonei Montane

În țara noastră, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” este Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este într-adevăr un produs provenit din  materie primă din zona montană.

Produse montane România. Calitate superioară

Un produs montan este un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută. Produsul este obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.

Site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii să fie identificați ușor.

De asemenea, există opțiunea de a căuta un producător după județul de proveniență.

Fiecare producător are afișate datele de contact, iar unii dintre aceștia au și site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziționa produsele de care sunt interesați.

579 de produse montane recunoscute

Până în prezent, există un număr de 165 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru 579 de produse montane. Aceste date se regăsesc și în Registrul Național al Produselor Montane.

”Consumând produse montane, contribuim la menținerea activităților agricole tradiționale în zona montană, la dezvoltarea gospodăriilor montane, precum și la menținerea populației în zonele de munte”, precizează Ministerul Agriculturii.

Citește și Program supermarketuri Paște 2020. Ce magazine sunt deschise?

 

 

Citiți și despre:

O părere la “S-a lansat platforma produsmontan.ro

  1. Pingback: Promovarea produsului montan în lumea agricolă – Produs Montan

Comentariile nu sunt permise.