Stiri: Agricultura

Produse traditionale romanesti din zona Bucuresti

Produse tradiționale românești din zona București. Șase specialități culinare, atestate de MADR

23.08.2019

Produse tradiționale românești din zona București. Alte șase produse din zona Bucureștiului devin tradiționale. Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat unui producător din Capitală încă șase atestate pentru produse tradiționale, în cursul săptămânii trecute.

Produse tradiționale românești din zona București. Lista produselor atestate

Producătorul a primit atestat pentru șase produse tradiționale obținute din carne de porc:

  • caltaboș țărănesc meșteșugari de gusturi
  • tobă țărănească meșteșugari de gusturi
  • drob de casă meșteșugari de gusturi
  • cârnați măcelărești meșteșugari de gusturi
  • cârnați țărănești meșteșugari de gusturi
  • lebăr țărănesc meșteșugari de gusturi

Produse tradiționale românești din zona București. Cârnați măcelărești

Cârnaţii măcelăreşti meșteșugari de gusturi sunt un preparat din carne specific sezonului rece, nelipsiţi de pe mesele de sărbători în special cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou. Aceștia se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce.

Tradiția fabricării cârnaților este moştenită de la breslaşii bucureşteni de acum 200 ani.

Produse tradiționale românești din zona București. Caltaboș țărănesc

Caltaboşul ţărănesc meșteșugari de gusturi este un preparat din carne de porc, măruntaie de porc şi orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea folosită la acest preparat şi afumarea corespunzătoare.

Produsul tradiţional caltaboş se consumă ca aperitiv, în special de sărbătorile de Crăciun. Tradiția fabricării este moştenită de la hangii bucureşteni, cu o vechime în zonă de peste 50 ani, fiind transmis de la o generaţie la alta.

Produse tradiționale românești din zona București. Cârnați țărănești

Cârnaţii ţărăneşti meșteșugari de gusturi se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, provenite de la porci crescuţi în ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei iute.

Secretul cârnaţilor ţărăneşti meşteşugari de gusturi constă în calitatea și prospeţimea cărnii şi a faptului că este tăiată la bardă, a ingredientelor de calitate, în proporţii corecte şi uscarea/afumarea lor corespunzătoare.

Produse tradiționale românești din zona București. Drobul de casă

Drobul de casă meșteșugari de gusturi se obține din ficat de porc (70%), carne porc şi prapure porc, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, piper negru, verdeţuri, ouă crude şi fierte.

Drobul de casă meșteșugari de gusturi este un preparat din carne specific sărbătorilor pascale, nelipsit de pe masa de Paşte. Secretul drobului de casă meşteşugari de gusturi îl reprezintă compoziția specifică, în care se regăsește în proporție de peste 70% ficat de porc și verdeţuri în proporţii corecte, prapur şi coacere/afumare corespunzătoare.

Produse tradiționale românești din zona București. Lebărul țărănesc

Lebărul ţărănesc meșteșugari de gusturi este un preparat din ficat de porc şi carne de porc, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit a produsului lebăr ţărănesc meșteșugari de gusturi este dat de materia primă, de condimentele folosite, precum și durata de fierbere a acestora.

Produse tradiționale românești din zona București. Tobă țărănească

Toba ţărănească meșteșugari de gusturi este un preparat tradiţional obținut din rasoale și organe de porc. Secretul gustului constă în măiestria utilizării condimentelor în amestec cu organe și carnea de porc care amintește de aroma produsului tradițional de odinioară.

MADR susține producătorii autohtoni, încurajându-i să-și înregistreze produsele tradiționale în scopul promovării produselor locale, a diversificării producției, și pentru menținerea patrimoniului național în privința gustului și savorii preparatelor autentice pregătite după rețete stravechi.

Astfel, produsele tradiționale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conștiința și identitatea națională.

Citește și Produsele igloohome ajung și pe piața din România!