Stiri: Agricultura

Produse traditionale romanesti

Produse tradiționale românești: Șapte produse, atestate de Ministerul Agriculturii

14.08.2019

Produse tradiționale românești. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a acordat săptămâna trecută încă șapte atestate pentru produse tradiționale din județele Galați, Caraș-Severin și Buzău.

Produse tradiționale românești. Patru produse din județul Galați

În județul Galați, producătorul S.C. VERDESI&CO SRL a primit atestat pentru patru produse tradiționale obținute din carne de porc provenită din fermele proprii:

  • Mușchiuleț de porc Ilinca
  • Cotlet haiducesc a lui Zamfir
  • Costiță afumată Ilinca
  • Cârnați de porc a lui Ignat

Denumirea de ”Mușchiuleț de porc Ilinca” s-a transmis din generație în generație, iar rețeta este una specifică ce presupune prepararea bucăților de carne prin maturare și condimentare cu cimbru și alte condimente, înainte de afumare.

”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obținut din cotlet de porc, maturat în baiț de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea cărnii prin metode tradiționale conduc la obținerea produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”, care se caracterizează printr-un gust deosebit și mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă.

”Costița afumată Ilinca” este un produs obținut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiț de condimente naturale tradiționale și sare. Rețeta are o vechime de peste 25 de ani.

”Cârnații de porc a lui Ignat” afumați tradițional se obțin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obținut se supune operației tehnologice de afumare.

Produse tradiționale românești. Cârnați din carne de capră ca la Soceni

În Caraș Severin a fost acordat un atestat de produs tradițional pentru ”Cârnați din carne de capră ca la Soceni”. Aceștia se obțin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat și pulpă de porc din gospodăria producătorului. Cârnații sunt afumați la fum natural.

Produse tradiționale românești. Produse atestate în Buzău

În județul Buzău a fost acordat atestat de produs tradițional pentru ”Salamul Casa Râmniceană” și pentru ”Cârnații crud-uscați Casa Râmniceană”.

Salamul este un preparat culinar din carne de porc și vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă. Toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual. Combinația celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de procedeul de afumare evidențiază valoarea tradiţională a produsului finit.

”Cârnații crud-uscați Casa Râmniceană” sunt preparați din carne de oaie și porc preluată de la crescători din zonă, cât și de la fermele proprii. Procedeul de afumare accentuează valoarea tradiţională a produsului finit.

Produse tradiționale românești. Ce spun reprezentanții MADR?

”MADR încurajează producătorii să-și înregistreze produsele tradiționale nu doar pentru a diversifica producția, dar și pentru a oferi consumatorilor siguranța calității. În acest fel, produsele tradiționale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conștiința și identitatea națională, pe de o parte și interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte”, conform Ministerului Agriculturii.

Citește și Investițiile în imobiliare în 2019: 410 de milioane de euro în primul semestru