Stiri: Companii

Produsele inovative vor aduce creşterea companiilor, în 2014

23.01.2014

Creşterea afacerilor companiilor reprezintă un motiv de optimist pentru directorii din România, o mare parte dintre aceştia (86%) considerâdu-se încrezători în ceea ce priveşte evoluţia din următorul an, potrivit unui raport al PwC.

„Sondajele care măsoară aşteptările jucătorilor din piaţă sunt foarte bune semnale ale tendinţelor economice. Creşterea semnificativă a numărului directorilor generali încrezători în perspectivele de creştere pe termen scurt ale companiilor lor ar putea indica intrarea într-un nou ciclu de creştere a economiei globale, însă ritmul acestei creşteri ar putea fi unul lent”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

Trendul de optimist remarcat în România este în linie cu tendinţele înregistrate la nivel mondial.

Întrebaţi care sunt factorii care vor determina creşterea, 35% dintre directorii generali au afirmat că este vorba de dezvoltarea de noi produse şi servicii. Anul trecut, acest răspuns a fost dat de doar 25% dintre cei chestionaţi.

În plus, în ţara noastră, 47% dintre directori văd oportunităţi de creştere venind din inovaţia în materie de produse şi servicii și 24% dintre aceştia din extindere pe pieţele unde deja sunt prezenţi.

Motivul optimismului este, potrivit lui Vasile Iuga, reprezentat de faptul că în perioada crizei economice, directorii au reuşit să aibă succes în activitatea lor, iar la ora actuală au mai multă încrederea în deciziile luate care vor duce la creşterea veniturilor obţine.

„Există în continuare îngrijorări la nivelul directorilor generali, iar aceştia transmit un mesaj clar autorităţilor publice că sunt preocupaţi de supra-reglementare, povara fiscală şi deficitele bugetare aflate la niveluri foarte ridicate”, a adăugat Vasile Iuga.

Sectorul turismului se bucură de cei mai optimişti şefii, urmat de cel bancar şi al pieţelor financiare.

De asemenea, şi repondenţii din domeniul serviciilor financiare, retail, asset management, comunicaţii inginerie şi construcţii s-au declarat optimişti în ceea ce priveşte majorarea veniturilor. Cei mai pesimiști sunt directorii generali din industria metalurgică, numai 19% dintre ei considerând că veniturile companiilor pe care le conduc vor avansa în următorul an.