Societatea s-a schimbat extrem de mult, ceea ce a făcut să apară meserii noi. Societatea în care trăim s-a schimbat extrem de mult în ultimii 10-15 ani, iar acest lucru a creat necesitatea apariției de noi profesii. Este vorba de meserii care în trecut nu existau şi de care mulţi dintre noi nu am auzit sau dacă am auzit de ele nu ştim cu exactitate ce presupun. Fie că este vorba de copywriter, data analist, de social media consultant sau SEO specialist, vlogger, responsabil CSR, business process manager, cloud computing specialist sau manager de sustenabilitate, toate aceste noi meserii există şi în România, sunt destul de bine plătite, iar cei care s-au specializat pe segmentul lor îşi găsesc cu ușurinţă un loc de muncă.
Aşadar, ce presupun toate aceste meserii?
Copywriter
Copywriter-ul lucrează în domeniul publicităţii şi face parte din echipa de creaţie. Mai exact, acesta este cel care scrie textele publicitare.
Pentru a deveni copywriter ai nevoie de imaginaţie şi de capacitatea de a transpune într-un mod creativ diverse concepte şi idei în cuvinte. Copywriter-ul trebuie să aibă un vocabular foarte dezvoltat, să fie inventiv, să stăpânească bine gramatica limbii române, dar şi alte limbi străine, întrucât mesajele pe care le va scrie, chiar dacă acestea sunt scurte, trebuie să îi determine pe clienţi să acţioneze.
Data analist
Orice companie care vrea să aibă succes trebuie să ştie cum să folosească datele pe care le deţine, fie că sunt de la clienţi, de la angajaţi sau, pur şi simplu, informaţii financiare. Şi pentru asta este nevoie de un data analist care din procesarea tuturor datelor să creeze noi oportunităţi.
Orice companie care vrea să aibă succes trebuie să ştie cum să folosească multitudinea de date pe care le deţine
Pentru această profesie, tehnologia şi automatizarea au un rol important, întrucât datele deţinute de o companie sunt extrem de numeroase, adeseori nefiind structurate sau clasificate în vreun fel. Pentru acest lucru există o serie de soluţii de crowdsourcing, iar data analistul este cel care are capacitatea de a extrage informaţii valoroase dintr-o multitudine de date.
Social media consultant
În urmă cu 10-15 ani, oamenii nici măcar nu ştiau ce sunt reţelele de socializare, iar acum s-a ajuns să se spună că cine nu are Facebook nu există, făcându-se referire în principal la firme şi companii. Social media consultant se ocupă de strategia companiei pe social media: Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Instagram etc.
Reţelele de socializare pot contribui extrem de mult la consolidare şi, din acest motiv, majoritatea companiilor au ales să angajeze cel puţin o persoană care să se ocupe de relaţia cu clienţii pe social media.
SEO specialist
Optimizarea pentru motoare de căutare sau Search Engine Optimization (SEO) este un proces complex de perfecționare (favorizare) a vizibilității site-urilor, în cadrul ordonării rezultatelor unei căutări făcute de un motor de căutare, cum este Google.
Mai exact, SEO reprezintă tehnicile prin care un site este adus la o formă în care este situat mai sus în lista de rezultate dată de un motor de căutare pentru diverse cuvinte-cheie, mărindu-se astfel traficul calitativ al site-ului și experiența oferită utilizatorilor, dar şi vânzările.
Această „industrie” relativ nouă presupune un set de operațiuni care duce la creşterea pozițiilor unui site web în lista de rezultate ale căutărilor, pentru anumite cuvinte sau expresii cheie, interesante și relevante din punctul de vedere al afacerii respective.
Vlogger
După anul 2000, a devenit la modă să fii blogger, iar această activitate s-a dovedit a fi profitabilă pentru cei care au reuşit să atragă un public numeros. Mai nou însă este la modă să fii vlogger, adică să filmezi ceea ce în anii 2000 scriai pe blog.
Primul videoblog a apărut în Statele Unite în anul 2000, şi a fost o alternativă a blogului, adică textul a fost înlocuit cu imaginea.
Vlogging-ul a ajuns, prin urmare, o industrie uriaşă care aduce venituri substanţiale din publicitate noilor vedete din spațiul virtual care vorbesc despre ceea ce cred și simt.
Vloggul este la ora actuală, un mod de exprimare, un fel de jurnal al zilelor noastre
Responsabil CSR
Responsabilitatea socială corporatistă (Corporate Social Responsibility – CSR) presupune implicarea mediului de afaceri în îmbunătăţirea vieţii comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea şi din care fac parte, inclusiv generând profit.
Responsabilul CSR este acea persoană care concepe şi implementează strategia de responsabilitate socială corporativă, fie că este vorba de probleme de protejare a mediului înconjurător, de proiecte care să aducă o îmbunătăţire a mediului de viaţă şi de lucru al salariaţilor sau pur şi simplu diverse cauze nobile prin care companiile se implică în campanii sociale, ajutându-i astfel de pe cei care au o situaţie familială şi financiară mai puţin favorabilă.
Din activităţile de responsabilitate socială nu are de câştigat doar comunitatea, ci şi compania
Din aceste activităţi de responsabilitate socială nu are de câştigat doar comunitatea, ci şi compania. Astfel, o serie de studii au indicat că activităţile de CSR ale unei companii contribuie la îmbunătăţirea percepţiei pe care clienţii o au faţă de firma respectivă.
Business process manager
Business process manager-ul se ocupă cu gestionarea proceselor operaţionale, fiind o metodă de examinare a proceselor operaţionale existente în companie şi de a face îmbunătăţiri pentru a face activitatea salariaţilor mai uşoară şi productivă.
Mai exact, un proces operaţional reprezintă un set de activităţi necesar pentru a atinge un obiectiv de business.
Cloud computing specialist
În Statele Unite, după anul 2013, numărul de job-uri pentru Cloud computing specialist a crescut cu 1.700%.
Cloud computing-ul este o soluție prin care se pot folosi resurse IT externe, prin intermediul Internetului, fie că este vorba de servere, spații de stocare, aplicații sau orice alte servicii IT. Utilizarea acestora se face la cerere, iar plata se efectuează pe măsura consumului. Mai exact, cloud computing-ul reprezintă accesarea la cerere, de resurse IT – hardware și software – prin intermediul internetului, în timp ce Cloud computing specialist-ul este cel care gestionează toată activitatea de închiriere şi de accesare a serviciilor de IT.
Manager de sustenabilitate
Încorporarea sustenabilității în modelul de business stă la baza succesului şi continuităţii unei afaceri, obţinând astfel un avantaj competitiv.
În ultimii ani, companiile pun din ce în ce mai mult accentul pe sustenabilitatea afacerii, devenind prin urmare mai „prietenoase” cu mediul. Iar pentru a ajuta o afacere să devină mai „verde”, este nevoie de cineva care să înţeleagă cum pot fi resursele utilizate într-un mod mai sustenabil, rol ce revine managerului de sustenabilitate.
Pentru a ajuta o afacere să devină mai „verde” este nevoie de cineva care să înțeleagă cum pot fi resursele utilizate într-un mod mai sustenabil
Din păcate, puţine dintre aceste profesii, cum este cel de copywriter, se regăsesc în lista meseriilor din România, fapt care pune în dificultate mulți angajatori de la noi din țară, întrucât sunt nevoiţi să folosească un cod apropiat de ocupația noului angajat, fapt permis de legislaţie.
Ultima actualizare a listei meseriilor practicate în România (Clasificarea Ocupațiilor în România – COR) a fost efectuată în aprilie 2017, fiind completată cu 29 de noi ocupații, precum asistent atragere fonduri, ergonomist, inginer energetica clădirilor, navigator de pacienți, curator, specialist în educație muzeală, tehnician perfuzionist sau supervizor servicii sociale.