FMCG

Profi vrea să ajungă la 400 de magazine în România

01.04.2014

Compania își extinde acoperirea geografică și își consolidează poziția pe piață. Profi este acum unul dintre cele mai mari și maicunoscute lanțuri de magazine din România. Fondată în Belgia, în anul 1979, rețeaua a început să se extindă din ce în ce mai mult, în anul 2006 număra deja 146 de unități în Belgia, Ungaria și România, iar anii care au urmat au reprezentat pentru companie dezvoltare continuă. Unul dintre cei mai importanți pași a fost reprezentat de achiziționarea integrală de Enterprise Investors a afacerii din România. “În 2009, Enterprise Investors a preluat Profi, un  lanț de 67 de magazine, de la proprietarii din acea vreme. La mijlocul lunii martie a acestui an aveam deja 213 magazine. În 2012, rețeaua s-a repoziționat din hard discount în magazine de proximitate, iar în prezent oferă o gama de peste 5.000 de produse, patiserie și panificatie coaptă chiar la fața locului, produse proaspete și altele. În 2013, Profi a introdus un nou concept de magazin: PROFI CITY”, ne-a declarat Pawel Musial, directorul general Profi Rom Food. Acesta a adăugat faptul că deschiderile de noi unități au crescut de la an la an. Dacă în anul 2012, compania a deschis 45 de magazine noi, în 2013 numărul acestora a ajuns la 63 de unități, la care s-a adăugat și proiectul special „Magazinul de Gheață Profi”, deschis în perioada 6 – 23 decembrie 2013 în Piața George Enescu din București.

“În decembrie, anul trecut, Profi a deschis primul magazin din gheață din lume, nu doar din România, un proiect extrem de îndrăzneț la care s-a muncit aproape un an de zile cu foarte multă determinare și pasiune. Profi Ice Store a fost foarte bine primit de către toți cei care i-au calcat pragul; n-au fost doar români, au fost și foarte mulți străini care au venit să vadă <minunea>, mai mulți decât ne așteptam noi. În câteva cuvinte, reacția în general a fost: <Uau, nu pot să cred, asta chiar e gheață? Ce frumos!> și puneau mâna ca să se asigure că ceea ce văd e real”, ne-a explicat directorul general Profi Rom Food.

Pe rafturile magazinului, cei care i-au trecut pragul au putut descoperi o mare parte din produsele ce se regăsesc în orice altă unitate Profi. “În Ice Store puteați descoperi o bună parte din sortimentația unui magazin Profi, de la articole non food,  băuturi, dulciuri și până la produse proaspete (mezeluri, carne proaspată, lactate, fructe) și bineînțeles articole specifice Sărbătorilor de Iarnă și suveniruri. Mai important decât orice altceva, în acel magazin puteați descoperi spiritul îndrăzneț și creativ al magazinelor Profi”, povestește Pawel Musial. În ceea ce privește nivelul investițiilor în această unitate, conducerea Profi Rom Food spune că suma s-a ridicat la cea necesară unui magazin “tradițional”. “Am investit cât în oricare alt magazin nou, dar echipamentul a fost amplasat doar temporar acolo, iar acum funcționează deja în noile unități pe care le-am deschis în 2014; proiectul a fost  scump, dar costul a fost acoperit de parteneri și sponsori, astfel încât Profi nu a investit foarte mult, dincolo de inițiativă, creativitate și capacitate organizatorică. Pe de altă parte, primim din întreaga lume felicitări pentru acest proiect măreț. Ceea ce contează cel mai mult este că am putut oferi ceva unic Bucureștiului și României și toți cei care au vizitat magazinul s-au bucurat de o experiență de shopping de neuitat”, ne-a declarat Pawel Musial, directorul general Profi Rom Food.

Conducerea companiei spune că planurile de viitor nu presupun lansarea unor noi magazine de gheață anul viitor, dar asta nu înseamnă că nu vor mai exista surprize din partea Profi pentru clienți și nu numai. “Nu vom mai deschide și alte magazine de gheață. Repetarea ideii nu va mai fi tot atât de apreciată ca și acest eveveniment inițial, unic. Pregătim un nou concept de magazin care va fi revoluționar și pe care îl veți vedea și despre care veți auzi în curând. Ne va face să fim cu toții mândri de Profi, conceptul existând doar în România”, povestește Pawel Musial.

400 de magazine

Anul 2014 este unul în care oficialii Profi și-au propus să mențină același ritm de dezvoltare și să deschidă un număr similar de unități noi cu cel de anul trecut. “Încă mai există suficient loc pentru dezvoltarea retail-ului în România; gândiți-vă că aici suprafața medie de comerț modern la 1.000 de locuitori este doar de 85 de mp, față de Polonia unde este de 270 mp, Cehia – 275 mp sau Ungaria, unde ajunge la aproape 400 mp; nu mai vorbim de Germania, unde suprafața medie este de aproape 450 mp. De aceea țintim pe de o parte să creștem la aproximativ 400 de magazine într-un viitor destul de apropiat iar, pe de altă parte, să dezvoltăm niște proiecte speciale, inedite. Așadar, avem planuri și ambiţii mari și nu vom înceta să venim cu inovații care să ne aducă din în ce mai aproape de oameni și care, dincolo de satisfacerea nevoilor, să-i și bucure”, ne-a declarat Pawel Musial, directorul general Profi Rom Food.

80% dintre produse sunt românești 

Zilnic, magazinele Profi sunt vizitate de aproximativ un sfert de milion de români, iar clienții sunt atrași cel mai mult de zonele cu produse proaspete, spun oficialii. “În mod absolut firesc, zonele cel mai <circulate> sunt cele cu produse proaspete; însă vă pot spune că, în general, toate celelalte peste 5.000 de produse din magazinele noastre se bucură de apreciarea și cererea celor care ne-au călcat pragul. Aproximativ 250.000 de clienți vin zilnic în magazinele Profi din întreaga țară pentru a-și face cumpărăturile”, ne-a explicat directorul general Profi Rom Food. Acesta a adăugat faptul că o mare parte dintre produsele alimentare sunt de proveniență românească. “80% din produsele alimentare din magazinele noastre sunt de proveniență românească căci Profi încurajează producția românească. Un exemplu îl veți vedea chiar pe prima pagina a www.profi.ro, unde un banner cu un număr de telefon și o adresa de email (legumefructecarne@profi.ro) îi invită să ia  legătura cu noi pe toți producătorii interni de legume și fructe interesați să colaboreze”, spune Pawel Musial.

Fidelizare pentru clienți

Mărcile proprii nu lipsesc din magazinele Profi. Acestea au fost lansate acum câțiva ani și cuprind o gamă bogată de produse: de la lactate sau orez ori conserve, legume congelate, la cafea și băuturi ori cereale, produse de panificație sau mâncare pentru animalele de companie. Mai mult decât atât, clienții fideli primesc și un card de fidelitate. “Prin cardul nostru de fidelitate, inaugurat în 2011, ne răsplătim clienții de fiecare dată când fac cumpărături în magazinele noastre; pe baza cardului ei primesc <bănuți> care ulterior pot fi folosiți pentru cumpărături. Un alt avantaj pentru clienții care dețin aceste card-uri este că beneficiază de discount-uri speciale la anumite produse aproape săptămânal”, ne-a declarat Pawel Musial, directorul general Profi Rom Food.

Responsabilitate socială

Profi este o companie cunoscută și pentru acțiunile de responsabilitate socială în care se implică activ. “În toamna anului trecut am încheiat Campania <PROFI te premiază> prin care trei ani consecutiv am donat școlilor din România laboratoare de informatică; 5.381 de calculatoare și 226 de videoproiectoare au ajuns la câteva sute de școli din întreaga țară ca urmare a unei investiții ce s-a ridicat la peste 1,5 miloane de euro. Obiectivul nostru a fost să ne implicăm într-un domeniu unde este cu adevărat nevoie, să venim acolo cu o contribuție semnificativă și de aceea timp de trei ani la rând am venit în sprijinul școlilor oferindu-le condiții pentru a pregăti elevii mai bine, mai performant, căci ei sunt viitorul. De asemenea, deși nu am mai menționat asta până acum, și prin proiectul Ice Store noi am ajutat 200 de copii nevoiași din Capitală, oferindu-le cadouri de Sărbători. Vom continua și în 2014 să acționăm cu responsabilitate socială, având un proiect foarte frumos pe care îl vom anunța în curând”, ne-a declarat Pawel Musial, directorul general Profi Rom Food.