Stiri: Finante

Profit de 103,3 milioane euro pentru Erste în primele trei luni

30.04.2014

Erste Group a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 103,3 milioane euro. Grupul a mai anunţat că venitul net din dobânzi s-a diminuat la 1.123,9 milioane euro, de la nivelul de 1.196,7 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Scădere a fost cauzată de cererea redusă de credite, în contextul caracterizat de menţinerea unui nivel scăzut al dobânzilor, precum şi al efectelor de schimb valutar.

Venitul net din taxe şi comisioane a crescut uşor, la 452,1 milioane euro, de la 447,4 milioane euro, în primele trei luni din anul trecut. Avansul a fost susţinut de operaţiunile cu valori mobiliare. În perioada analizată, rezultatul net din tranzacţionare s-a majorat considerabil, la 50,4 milioane euro ( trimestru 1 din 2013 – 30,7 milioane euro), iar venitul operaţional s-a situat la 1.690,6 milioane euro (-3,3% faţă de primele trei luni din 2013).

„Erste Group a înregistrat un profit net de 103,3 milioane euro în primul trimestru din 2014. Principalii factori care au influenţat rezultatele sunt binecunoscuţi: menţinerea dobânzilor la un nivelul scăzut, cererea redusă de credite şi, nu în ultimul rând, valoarea semnificativă a taxelor bancare şi pe tranzacţii din Austria, Ungaria şi Slovacia”, a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG, cu ocazia prezentării rezultatelor din primul trimestru al acestui an.

Tendinţa de creştere economică din pieţele de bază – un impact pozitiv

Acesta a explicat că tendinţa de creştere economică din pieţele de bază ale grupului ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra rezultatului financiar al băncii pe termen mediu spre lung

În raportul financiar al Erste se mai arată că managementul riguros al costurilor a determinat reducerea cheltuielilor administrative generale cu 2,7%, la 963,3 milioane euro, această evoluţie determinând raportarea unui profit operaţional de 727,3 milioane euro, în scădere cu 4,1% faţă de trimestru 1 din 2012, şi a unui raport cost/venit aproape neschimbat, de 57%.

Pierderea netă din reevaluarea activelor financiare s-a diminuat cu 2%, la 364,2 milioane euro, respectiv 114 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi, pe fondul reducerii semnificative a operaţiunilor cu proprietăţi imobiliare comerciale.

Rata creditelor neperformante – la un nivel stabil

“Rata creditelor neperformante s-a menţinut la un nivel stabil în primul trimestru din 2014, de 9,6% (trimestrul 1 din 2013 – 9,6%), în contextul în care volumul de credite către clienţi a rămas constant. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a diminuat uşor, la 62,6%, de la nivelul de 63,1%, în aceeaşi perioadă a anului trecut”, precizează Erste.

Capitalul total al Erste Group a crescut la finalul primului trimestru din acest an la 15,1 miliarde euro, iar totalul activelor a fost de 203,9 miliarde euro

Pentru acest an, Erste Group anticipează un context operaţional stabil pe pieţele din Austria şi Europa Centrală şi de Est. Astfel, grupul vizează un profit operaţional stabil (± 2%), de aproximativ 3,1 miliarde euro.