Stiri: Agricultura

Fonduri europene PNDR 2020.

Profit de 22 milioane de lei pentru Agricover, în 2016

15.03.2017

Agricover Credit IFN – divizia de finanțare a Agricover Holding, a înregistrat anul trecut un profit net de peste 22 milioane de lei, în creştere cu 28% faţă de anul 2015, ca urmare a unui model de business bazat pe cunoașterea și înțelegerea agriculturii şi dezvoltarea unor produse inovatoare specializate care să răspundă eficient nevoilor fermierilor români.

Valoarea creditelor acordate a fost de 988 milioane de lei, reprezentând o creștere de 4% comparativ cu valoarea înregistrată pentru anul 2015. Numărul clienţilor activi a ajuns la 1900, în creștere cu 12% față de anul anterior.

„Anul 2016 a fost un an al performanței și al eficientizării, atât pentru Agricover Credit cât și pentru clienții noștri fermieri. Prin automatizarea fluxurilor operaționale și dezvoltarea de noi produse specializate am asigurat accesul la bani în timp record pentru fermieri, sprijinind astfel dezvoltarea afacerilor acestora.” a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Capitalurile proprii în anul 2016 au fost de 148 milioane lei, în creștere cu 18% față de anul 2015. În același timp, compania a atras finanțări noi în 2016, pe lângă liniile deja existente, pentru a acoperi necesarul de finanțare în creștere al fermierilor români. Principalele noi surse de finanțare în 2016 au fost European Investment Bank (prima finanțare din România garantată de Uniunea Europeană sub Fondul Strategic European de Investiții, în valoare de 15 milioane euro), European Investment Fund (10 milioane euro), European Fund for Southeast Europe, precum și băncile locale.

Dezvoltarea de noi soluții de finanțare specializate a reprezentat și în 2016 o preocupare cheie a companiei. Motorină cu plata la recoltă este cea mai nouă soluție lansată de companie la sfârșitul anului trecut cu scopul de a susține activitatea fermierilor și a le asigura simplu și rapid motorina de care au nevoie pe tot parcursul anului, fără grija lipsei de lichidități până la recoltă.

Totodată, 2016 a fost anul în care compania s-a concentrat pe extinderea segmentului de clienți micro prin dezvoltarea de produse speciale și construirea unei echipe comerciale dedicate. Până la sfârșitul anului au fost finanțați 215 fermieri sub 100 hectare.

În ceea ce privește clienții medii și mari, se remarcă interesul acestora în accesarea mai multor tipuri de credite (linii de capital de lucru, dar și investiții) ceea ce arată încrederea în soluțiile de finanțare oferite, dar și aportul pe care acestea îl au în creșterea performanței fermierilor. Numărul mediu de produse financiare pe client activ a crescut de la 1,7 în 2015 la 2,2 în 2016.

Creditele de capital de lucru, incluzând și soluții pentru finanțarea pe stoc a producției agricole, au reprezentat în continuare cel mai extins segment accesat de fermieri în 2016. Pentru anul 2017 compania se așteaptă la o creștere a investițiilor în modernizarea și extinderea fermelor (achiziții teren, dar și ferme existente).

„După un an 2015 dificil, am avut un an 2016 foarte bun din punct de vedere al productivității și profitabilității afacerilor în agricultură. De aceea, credem că 2017 trebuie să fie un an al investițiilor pentru creșterea performanței. Suntem în continuare alături de fermieri, pregătiți să îi susținem cu soluții specializate de finanțare a investițiilor în echipamente, în teren arabil, în sisteme de irigații sau orice altă formă de investiție pentru creșterea productivității.” a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Pentru anul 2017, Agricover Credit are în vedere creșterea numărului de clienți și extinderea portofoliului de produse în segmentul investițiilor. Compania vizează, de asemenea, deschiderea a două noi sucursale pentru a răspunde prompt solicitărilor clienților.