Stiri: Companii

Profit în creştere pentru Erste Group

02.03.2017

Anul trecut, Erste Group a înregistrat un profit net de 1,26 miliarde de euro datorită costurilor de risc mai mici, determinate de o îmbunătăţire a calităţii activelor care a făcut ca rata creditelor neperformante să scadă la un nivel de sub cinci procente.

Venitul operaţional s-a redus moderat, sub presiunea contextului caracterizat de dobânzi reduse, iar costurile operaţionale s-au majorat ca urmare a investiţiilor în sistemele IT şi în digitalizare.

De asemenea, creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu aproape 5 miliarde de euro credite nete nou acordate în 2016, în timp ce depozitele clienţilor – în total retail şi companii – au crescut cu peste 10 miliarde de euro.

„Acest aflux de economii este un indicator puternic al încrederii acordate Grupului nostru, pe de altă parte arată încă o dată că doar nivelul redus al dobânzilor nu este suficient pentru a stimula investiţiile. În 2017 şi anii următori ne vom concentra asupra investiţiilor care ne vor ajuta să înţelegem mai bine clienţii şi situaţia lor individuală, inclusiv printr-o gestionare inteligentă a datelor, şi ne vom preocupa să oferim servicii bancare cu adevărat personalizate şi relevante pentru ei”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au scăzut semnificativ la 195,7 milioane euro sau 15 puncte de bază din nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienţi, pe fondul scăderii semnificative a creditelor neperformante şi creşterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în România şi Ungaria.