Profit net de 11,8 milioane euro pentru Sonae Sierra, în primul trimestru

13.05.2014

Sonae Sierra a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 11,8 milioane euro, în timp ce profitul direct a fost de 11,7 milioane euro, în scădere cu 22% faţă de rezultatul raportat în primele trei luni din 2013. Grupul a mai anunţat că EDIBTA a atins 25,6 milioane euro, în scădere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut.

“Profitul direct a fost influențat, în principal, de trei elemente. În primul rând, acest rezultat a fost influențat de vânzarea unor active în 2013, conform strategiei de reciclare a capitalului adoptată de companie, și anume, Parque Principado din Spania,Valecenter și Airone din Italia. Acest lucru motivează un procent de 45% din scăderea profitului direct. În al doilea rand, scăderea este datorată impactului devalorizării realului brazilian, la cursul mediu de schimb, în perioada cuprinsă între primul trimestru al anului 2013 și primul trimestru al anului 2014. Acest efect justifică 21% din scăderea totală a profitului direct. Procentul rămas (de 34%) este explicat prin costurile suplimentare alocate de către companie pentru pregătirea intrării pe noi piețe”, au explicat reprezentanţii Sonae Sierra.  

În primul trimestru al anului, a continuat însă redresarea portofoliului din Europa, tendință care a început să se manifeste în al doilea semestru din 2013, lucru reflectat în cifra mai mare a vânzărilor chiriașilor, în timp ce portofoliul din Brazilia și-a menținut același ritm bun de dezvoltare.

Chiriașii din portofoliul european au înregistrat o creștere a vânzărilor de 0,5%, atingând un vârf de creștere de 2,7% în Portugalia și în Italia, deși efectul pozitiv al vânzărilor de Paște se va reflecta abia în vânzările din aprilie.

“Continuăm să avem rezultate pozitive în Brazilia, unde vânzările chiriașilor au crescut cu 7,7% (în reali brazilieni), față de aceeași perioadă a anului 2013”, a mai anunţat Sonae Sierra.

Rata globală de ocupare a portofoliului grupului a fost de 94,6%, cu 0,7% mai mică decât în urmă cu un an, procent care se justifică prin calitatea activelor companiei și a felului în care acestea sunt administrate acestea, în contextul în care ratele de ocupare și vânzările de pe piața imobiliară din Europa continuă să sufere în condiţiile economice actuale.

 „Primul trimestru al anului 2014 a consolidat tendința de redresare a performanței operaționale a portofoliului nostru din Europa. Aș dori de asemenea să subliniez că în aceeași perioadă am refinanțat datoriile a trei active din Portugalia, reprezentând 156 milioane euro în total, și am sporit activitatea de furnizare de servicii pentru terțe părți, unde am semnat noi contracte în două noi regiuni geografice” , a declarat Fernando Guedes de Oliveira, CEO Sonae Sierra.

În plus, în perioada analizată, Sonae Sierra a reușit să refinanțeze datoriile a trei centre comerciale, reprezentând 156 milioane euro.

Citiți și despre: