Stiri: Stiri

Prognoze economice bune pentru final de an

19.08.2013

Anul agricol bun și exporturile care au început să se majoreze au determinat modificarea prognozelor economice pentru acest final de an în ceea ce privește România. Conform analiștilor, creșterea economică ar putea fi de 2,5 – 3 la sută dacă actualele performanțe se mențin.

O prognoză economică mai bună ar putea fi conturată dacă Institutul Național de Statistică ar  anunța evoluția principalelor componente din PIB pentru prima jumătate a anului curent, notează Ziarul Financiar în ediția sa electronică de astăzi.

Chiar dacă la începutul acestui an cele mai multe dintre prognozele economice erau îndreptate spre creșteri modeste de 0,5 – 1,6 %, acestea ar putea fi îmbunătățite în urma unor semne clare de revigorare a economiei, scrie sursa citată.

Segmentul economic românesc cel mai bine privit în acest moment este agricultura, însă, specialiștii avertizează că o agricultură bună poate masca din păcate o performanță slabă.

Pentru întreg anul 2013 ne aştep­tăm la o creştere economică de 2,5-3% în contextul în care producţia agri­colă pare a fi foarte bună. Însă, ac­ti­vitatea eco­no­mică în celelalte sec­toare eco­no­mice va încetini semni­fica­tiv faţă de 2012 (la circa 1,5% în 2013 faţă de 2,2% în 2012), anti­ci­pează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Sursă: Ziarul Financiar