Stiri: Logistica

Program Transport

Program Transport 2021-2027

06.09.2023

Program Transport 2021-2027. Pe 4 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport (PT) 2021-2027,lansează apelurile de proiecte destinate dezvoltării și promovării mobilității urbane multimodale durabile, prin publicarea versiunii finale a ghidului solicitantului pentru prioritatea (P6) Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – trenurile metropolitane.

Alocarea totală prin intermediul acestor apeluri este de 495 mil. euro, din  care 421 mil. euro contribuția UE (FEDR și FC), cu posibilitatea supracontractării.

 

Program Transport 2021-2027

Astfel, începând cu 04.09.2023 UAT-urile municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane/ UAT-urile – județe/ asociațiile de dezvoltare intercomunitară constituite între municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane și alte unități administrativ teritoriale/ Municipiul București/ asociația de dezvoltare intercomunitară constituită între Municipiul București și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR-S.A., pot depune proiecte pentru dezvoltarea transportului feroviar metropolitan. Cele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv,  conform principiului „primul venit, primul servit”, până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima.

  1. (P6) Trenuri metropolitane în nodurile urbane

Alocarea FEDR: 350 milioane de euro

Bugetul limită de contractare: 1.050.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 85%

Solicitanți eligibili:

  • unități administrativ-teritoriale – municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane în parteneriat cu CFR-S.A.;
  • unități administrativ-teritoriale – județe, în parteneriat cu CFR-S.A;
  • asociații de dezvoltare intercomunitară constituite între municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR S.A.

*** Municipiile reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane care pot fi finanțate din FEDR sunt: Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

  1. P6) Trenul metropolitan în regiunea București-Ilfov

Alocarea FC: 71 milioane de euro

Bugetul limită de contractare: 213.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 85%

Solicitanți eligibili:

  • Municipiul București în parteneriat cu CFR-S.A.;
  • asociație de dezvoltare intercomunitară constituită între Municipiul București și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR S.A.

 

Acțiuni eligibile în cadrul ambelor apeluri

  • Intervenții la infrastructura de cale ferată destinată transportului feroviar metropolitan;
  • Achiziția de material rulant sustenabil pentru serviciile feroviare de transport metropolitan;
  • Dezvoltarea facilităților multimodale pentru transportul de pasageri cu trenul metropolitan.

Versiunea aprobată a ghidului solicitantului și anexele sale pot fi consultate aici.

Vă reamintim faptul că pentru toate prioritățile lansate în cadrul PT 2021-2027 cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS2021/2021+, link: https://mysmis2021.gov.ro/.

Pentru noutăți în timp real și informații detaliate despre Programul Transport 2021-2027, vă invităm să urmăriți și accesați www.mt.ro.

 

Citește și CFR Călători informează că facilitățile aferente studenților vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023