Stiri: Sanatate

Digitalizarea în sănătate: 400 de milioane de euro, din PNRR

Programele naționale de sănătate, prelungite până la data de 31 martie 2021

14.12.2020

Programe naţionale de sănătate 2021. Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021. Astfel, la solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

Programe naţionale de sănătate 2021. Prevederi

Potrivit actului normativ, structura programelor naţionale de sănătate, obiectivele acestora, precum şi orice alte condiţii şi termene necesare implementării şi derulării acestora se vor prelungi până sfârșitul lunii martie a anului viitor.

“Este o decizie necesară pentru asigurarea continuității activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate, în condițiile în care nu este aprobat încă bugetul pentru anul viitor. În anul 2021 ne propunem eficientizarea programelor de sănătate și gândim reorganizarea acestora pentru a răspunde nevoilor actuale ale pacienților noștri”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Programe naţionale de sănătate 2021. Finanţări

Programele de sănătate reprezintă o grupare de acțiuni și servicii, constituite prin lege, având rolul de a evita sau trata afecțiuni cu repercusiuni grave asupra stării de sănătate a populației și, în unele cazuri (SIDA, TBC), cu risc epidemiologic amplificat.

Activitățile specifice și tratamentul corespunzător acestor boli sunt finanțate din Bugetul statului și din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în limite stabilite anual prin Legea Bugetului de Stat. Programele naționale sunt realizate, supervizate și implementate de Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România.

Cele cinci modalități principale de finanțare a programelor de sănătate sunt:

  • Finanțarea de la bugetul de stat
  • Finanțarea prin asigurările sociale de sănătate
  • Finanțarea prin asigurările private de sănătate
  • Finanțarea prin plăți directe
  • Finanțarea comunitară

Citeşte şi Business Challenges 2020. Cine sunt câştigătorii?