Stiri: Economie

Programe regionale România.

Primele programe regionale ale României, aprobate de Comisia Europeană

12.10.2022

Programe regionale România. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene a primelor programe regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, respectiv Programul Regional Vest și Programul Regional Sud-Muntenia.

Atât Programul Regional Vest, cât și Programul Regional Sud-Muntenia propun intervenții pentru:

  • dezvoltarea capacității de cercetare
  • dezvoltare, inovare și digitalizare
  • creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale
  • valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor
  • mobilitatea urbană sustenabilă
  • investiții în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională
  • acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear

8 Programe Regionale

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul administraţiei publice din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

Programe regionale România. ”Este un moment mult așteptat pentru debirocratizare”

„Este un moment mult așteptat pentru debirocratizare și pentru dezvoltarea echilibrată în toate regiunile. În perioada de programare 2021-2027, ne-am concentrat pe anumite elemente strategice, dintre care o prioritate a reprezentat-o descentralizarea finanțărilor pentru regiuni pentru a fi cât mai aproape de beneficiari și de nevoile specifice pe care le au comunitățile locale. Pentru asigurarea coeziunii economice și sociale și redresării tendinței de adâncire a decalajelor între regiunile mai dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate, era necesară o abordare integrată a problemelor teritoriale, atât la nivel urban, cât și la nivelul unor microregiuni definite prin anumite trăsături specifice.

Prin cele 8 PR-uri, vorbim despre o alocare totală de peste 11 miliarde de euro pentru implementarea de măsuri economice pentru eficiență energetică, transport, infrastructură verde și educație. Acum, autoritățile locale își pot lua soarta în propriile mâini, pentru a răspunde de viitorul celor pe care îi reprezintă”, a declarat domnul ministru Marcel Boloș.

Citește și Peste 150 milioane de euro pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale