Programe scolare pentru invatamantul special

Noi programe şcolare pentru învăţământul special: Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei

04.12.2020

Programe şcolare pentru învăţământul special. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a emis ordinul prin care s-au aprobat, pentru prima dată, programele școlare pentru cele 425 de discipline din învățământul special.

Programe şcolare pentru învăţământul special. O premieră pentru România

Aceste programe pentru învățământul special sunt elaborate în baza planurilor-cadru aprobate prin ordinul nr. 3.662/2018. Ele reprezintă o premieră prin prisma faptului că, față de ceea ce exista anterior, acestea sunt concepute ținând seamă de tipurile de dizabilitate, și nu de gradele de deficiență.

Programe şcolare pentru învăţământul special. Prin intermediul celor 425 de programe școlare, se va urmări parcursul educațional la nivel preșcolar, primar și gimnazial pentru copiii cu:

  • dizabilități intelectuale grave, severe și/sau asociate;
  • dizabilități intelectuale moderate, grave, severe și/sau asociate;
  • dizabilități senzoriale multiple;
  • dizabilități auditive;
  • dizabilități vizuale;
  • dizabilități locomotorii.

Din cele 425 de programe școlare aprobate, 71 sunt în limba maghiară. De asemenea, au fost elaborate și programele școlare pentru elevii din centrele de detenție, centrele educative și penitenciare.

Programe şcolare pentru învăţământul special. Planuri de învăţământ

Potrivit art. 53 din Legea educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, învățământul special dispune de planuri de învățământ, de programe școlare, de programe de asistență psihopedagogică, de manuale și de metodologii didactice alternative, adaptate tipului și gradului de dizabilitate, aprobate de Ministerul Educației și Cercetării.

Noile programe vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2021-2022.

Citeşte şi Cadouri de Crăciun 2020: Câţi bani vor aloca românii?

 

Citiți și despre: