Stiri: Sanatate

Programele naționale de sănătate în 2024.

Programele naționale de sănătate în 2024: Ce schimbări sunt avute în vedere?

02.04.2024

Programele naționale de sănătate în 2024. Executivul a aprobat Hotărârea pentru modificarea Anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naționale de sănătate

Actul normativ aprobat actualizează și reorganizează obiectivele mai multor programe naționale de sănătate cu scopul de a optimiza furnizarea serviciilor de sănătate pentru probleme majore de sănătate publică.

Programul național de sănătate mintală

Programul național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică (PNSM) va avea două obiective noi care vizează realizarea activităților de terapie ocupațională în cadrul unităților care implementează PNSM pentru reinserția socială și profesională a persoanelor cu tulburări de sănătate mintală, precum și creșterea conștientizării și informării populației generale și a profesioniștilor din sănătate prin îmbunătățirea înțelegerii patologiei tulburărilor adictive, depresive și anxioase.

Modificările vin în condițiile înmulțirii numărului de persoane consumatoare de droguri ilegale, dar și a numărului de persoane consumatoare de alcool care ajung în unitățile de psihiatrie sau în alte unități sanitare.

Programul național de screening

Programul național de screening organizat pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice va avea un obiectiv actualizat pentru creșterea accesului populației la programe de screening.

În structura acestuia sunt prevăzute patru subprograme pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal și pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatice B/C/D.

Actul normativ mai prevede și reorganizarea Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, ca urmare a încetării stării de risc epidemiologic și biologic generat de pandemia de COVID-19.

Citește și Investiții majore în industrie pentru 2024: Ajutor de stat în valoare de 2,25 miliarde lei