Stiri: Social

Programul ABC-ul rutier

Peste 900 de elevi au luat parte la programul ABC-ul rutier

02.07.2020

Programul ABC-ul rutier. Nu mai puţin de 900 de elevi au descoperit ABC-ul rutier în a cincea ediție a programului derulat de Junior Achievement (JA), cu sprijinul Holcim România. Ediţia a debutat în octombrie 2019 prin activități derulate la clasă de profesori, în colaborare cu 23 de voluntari Holcim și polițiști rutieri din comunitate. După aceea, proiectul a continuat online, prin activități de grup derulate de profesori prin intermediul platformelor de comunicare sau prin activități individuale, elevii având la dispoziție materiale tipărite și acces, cu minime dotări tehnice, la resurse video și quiz-uri.

Per total, la proiect au participat 933 de elevi din 32 de școli din mediul rural și urban.

Programul ABC-ul rutier. Ce spun reprezentanţii Holcim

„Odată cu măsurile de relaxare, copiii au revenit la locurile de joacă, în parcuri, implicit pe stradă. Îi întâlnim din nou pe trotinete, biciclete sau ca simpli pietoni. Reapariția copiilor în spațiul rutier înseamnă, pentru toți participanții la trafic, atenție sporită, aceștia reprezentând o categorie vulnerabilă din punct de vedere al siguranței rutiere. Chiar dacă suntem obligați de pandemie să ne reevaluăm comportamentele sociale, cele legate de educația rutieră trebuie să rămână o prioritate, iar continuarea programului de educație rutieră Drum Sigur – ABCdar rutier este necesară indiferent de modul de facilitare – direct sau online.” – Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă și Comunicare Holcim România

Programul ABC-ul rutier. Riscurile rutiere

Prin intermediul activităților din proiect, elevii au reușit să își cunoască mai bine localitatea din punctul de vedere al riscurilor rutiere și au învățat că trebuie să respecte regulile de siguranță rutieră, atât ca pietoni, cât și ca pasageri în mașina familiei. Conținuturile se bazează pe exemple inspirate de specificul rutier din zonele rurale și urbane și încurajează învățarea practică prin exerciții de creativitate și argumentare.

„Lucrez într-o școală în care majoritatea copiilor provin din medii defavorizate. Atât materialele, cât și activitățile foarte diversificate și interesante i-au captivat. Pentru ei a fost ceva cu totul deosebit; mi-au spus că vor să conducă mașina când vor fi mari și au fost foarte activi și interesați să învețe despre circulația în siguranță” – profesor pentru învățământ primar, Aștileu, Bihor

Programul ABC-ul rutier. O viaţă sigură

Programul are drep scop dezvoltarea abilităților pentru o viață sigură și a unui comportament rutier preventiv prin educație la vârste mici. În acest an, de program au beneficiat gratuit elevi din 20 de localități situate de-a lungul unor drumuri naționale intens circulate:

  • Câmpulung, Cetățeni, Stoenești, Stâlpeni, Valea Mare-Pravăț (jud. Argeș)
  • Aleșd, Aștileu, Butani, Oradea, Țețchea (jud. Bihor)
  • Brașov (jud. Brașov)
  • Cluj-Napoca, Copăceni, Turda (jud. Cluj)
  • Tărtășești, Voinești (jud. Dâmbovița)
  • Chitila (jud. Ilfov)
  • Horia, Roman (jud. Neamț)
  • Timișoara (jud. Timiș)

De la ediția pilot desfășurată în 2015-2016, peste 3.800 de elevi au beneficiat de educație rutieră prin intermediul acestui program.

Citeşte şi Banca Română de Credite şi Investiţii deschide o agenţie în Galaţi