Slide

Stiri: Economie

Programul ”Bazinul Mării Neagre 2014-2020”, în consultare publică

23.03.2015

Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre (BMN) 2014-2020 a fost supus consultării publice până vineri, 3 aprilie, conform Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Este vorba de versiunea iniţială a Programului, iar comentariile și propunerile justificate în scris ale publicului privind documentul afişat spre consultare pot fi transmise la adresa de e-mail blacksea-cbc@mdrap.ro.

Documentul este disponibil pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), la nivelul căruia funcţionează Autoritatea Comună de Management a Programului.

BMN 2014-2020 este un program de cooperare teritorială europeană, pentru construirea unui cadru durabil la nivel de politici de mediu coordonate în zona Bazinului Mării Negre. România participă la program alături de alte 9 ţări. Este vorba de Bulgaria, Grecia, Turcia, Rusia, Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Priorităţile propuse prin BMN vizează promovarea în comun a mediului de afaceri şi a antreprenoriatului în sectoarele turism şi cultură, creşterea oportunităţilor de comerţ transfrontalier şi modernizarea în domeniul agriculturii şi sectoarelor conexe, îmbunătăţirea sistemului de monitorizare în comun a mediului și promovarea unor activităţi comune de conştientizare publică şi a unor acţiuni comune împotriva deşeurilor maritime şi riverane.

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaţionale cu cofinanţare din fonduri europene: Programul Operaţional Regional, Programul Capacitate Administrativă şi 12 programe de cooperare teritorială europeană (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comună de management şi 6 programe pentru care este autoritate naţională).