Săptămâna trecută a avut loc conferinţa „rEvoluţia fiscală BEPS”, eveniment care a analizat schimbările majore care vor avea loc în fiscalitatea internațională. Măsurile propuse la nivelul OECD sau al Uniunii Europene privind BEPS („base erosion profit shifting”- “erodarea bazei impozabile şi transferul profiturilor”) urmează fie integrate în urmatorii 1 – 3 ani de statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România.
Dan Badin, Partener coordonator servicii fiscale şi juridice Deloitte România, a afirmat în cadrul conferinţei organizate de Deloitte Romania în parteneriat cu BusinessMark Event Management, că totuşi, ritmul de reglementare precum şi gradul de adoptare al măsurilor va depinde de decizia fiecarei ţări în parte.
„Iniţiativa OECD își mai propune dezvoltarea unui instrument multilateral, complet inovator în domeniul fiscalității, la care și România este interesată să participe în vederea implementării noilor măsuri și recomandări propuse”, a adăugat Badin.
Monica Todose, Director la Direcția Prețuri de Transfer și Soluții Fiscale în cadrul ANAF, a precizat că autoritățile fiscale din ţara noastră sunt interesate de abordarea OECD asupra fenomenului BEPS și urmăresc cu atenție poziția Uniunii Europene cu privire la măsurile propuse de planul de acțiuni împotriva BEPS.
”Înainte de implementarea oricăror măsuri propuse de planul de acțiune OECD împotriva BEPS, România așteaptă să vadă cum se poziționează UE pentru a nu avea o abordare unilaterală, ci în acord cu abordarea Statelor Membre asupra recomandărilor emise”, a spus Todose.
Ca urmare a implementării acestei acțiuni OECD la nivel internațional, autoritățile fiscale din România vor beneficia de informațiile colectate de la autoritățile din celelalte state, care vor fi folosite în analizele de risc efectuate de inspectorii români în vederea stabilirii contribuabililor care vor face subiectul inspecțiilor fiscale.
„Prin Planul de Acțiune al OECD privind BEPS, autorităților fiscale le este furnizat un întreg ghid cu privire la aspectele pe care ar trebui să le urmărească în timpul unui control fiscal”, a declarat Iwona Georgijew, Coordonator al Practicii privind Prețurile de Transfer Deloitte Central Europe și membru al Forumului de Prețuri de Transfer al UE.
În cadrul conferinţei, Daniel Petre, Director servicii fiscale în departamentul Impozite directe Deloitte România, a declarat că „noile reguli implementate în urma Planului de acțiuni BEPS pot conduce la restructurări ale activităților desfășurate de companiile multinaționale, inclusiv în România.