Programul Casa Eficientă Energetic pentru clădiri publice. Ministerul Mediului a anunţat că a început sesiunea de înscriere în programul Casa Eficientă Energetic pentru clădiri publice. Astfel, autoritățile și instituțiile publice care doresc să participe în Program pot accesa aplicația informatică pusă la dispoziție de Administratia Fondului pentru Mediu pentru a-și crea contul de utilizator.
Aplicația a fost dezvoltată cu sprijinul specialiștilor AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în baza parteneriatului semnat între cele două instituții.
”Sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereții exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiș. Comisia Europeană impune ținte foarte clare: reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), până în 2030, și de obținere a neutralității climatice, până în 2050. Iar în ceea privește sectorul clădirilor publice, Statele Membre vor avea ținte specifice – să renoveze anual cel puțin 3% din suprafața totală a clădirilor publice. Prin demararea acestui program de finanțare, România se pregătește deja să atingă obiectivele stabilite la nivel european, chiar înainte ca acestea să devină obligatorii”, a declarat ministrul Tánczos Barna.
Programul Casa Eficientă Energetic pentru clădiri publice. Cereri de finanţare
Din data de 20 septembrie 2021, ora 10.00, beneficiarii pot depune cererile de finanțare. De asemenea, ei pot încărca documentele aferente, prin intermediul conturilor deja create.
Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș, municipiu, județ, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului București și instituțiilor publice din subordinea/în coordonarea autorităților deliberative ale administrației publice locale.
”Programul nostru, lansat în premieră în România, are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: indirect, o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie. Și pentru a facilita accesul beneficiarilor la finanțare, întregul proces de aplicare se derulează exclusiv online, prin intermediul noii aplicații dezvoltate AFM cu sprijinul colegilor de la AFIR. Reducem astfel birocrația prin digitalizare și reducem semnificativ timpul de așteptare pentru aprobarea dosarelor și obținerea fondurilor”, a adăugat ministrul.
Fondurile alocate
Suma alocată sesiunii de finanțare este de 1,40 miliarde lei. Finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție. Acest lucru se realizează însă în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.
În cadrul unei sesiuni de finanțare, suma maximă care poate fi acordată unui solicitant este:
✅3 milioane lei pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori inclusiv;
✅6 milioane lei pentru comune cu o populație de peste 5.001 locuitori;
✅8 milioane lei pentru orașe;
✅14 milioane lei pentru consilii județene;
✅14 milioane lei pentru municipiul de rang 0;
✅14 milioane lei pentru municipii de rang I;
✅10 milioane lei pentru municipii de rang II;
✅12 milioane lei pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București.
Citeşte şi Câte energie a produs România în perioada ianuarie – iulie 2021? Datele INS