Stiri: Economie

Planul de actiune 2022-2026

A fost publicat ghidul pentru programul de „Investiții în activități productive”

21.02.2022

Programul de Investiții în activități productive. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat versiunea consolidată a ghidului aferent acțiunii 4.1.1 „Investiții în activități productive”, finanțată prin intermediul Programului Operațional Competitivitate, după analiza recomandărilor primite în perioada de consultare publică a documentului.

Ce afirmă ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene?

„Am ținut să cunoaștem nevoile reale din piață și am căutat soluții pentru a prelua cât mai multe dintre sugestiile mediului privat. Am păstrat, totodată, cerințele de mediu solicitate de Comisia Europeană care facilitează accesul firmelor românești la granturi de investiții de până la un milion de euro, cu o cofinanțare foarte mică, de numai 5% în cazul microîntreprinderilor”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Depunerea dosarelor

Ghidul publicat reprezintă forma consolidată în urma parcurgerii procesului de consultare, iar forma finală a acestuia va putea fi aprobată doar ulterior deciziei Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat, nefiind anticipate, însă, modificări de substanță. În aceste condiții, MIPE estimează că va lansa apelul pe această măsură în data de 21 martie, iar perioada de depunere a dosarelor se va închide în 25 martie.

„Este o mare provocare atât pentru organismul de implementare, cât și pentru beneficiari, pentru că vom aplica în premieră criterii de verde care au fost armonizate de puțin timp în regulamentele europene. Va fi un prim pas pentru familiarizarea mediului de afaceri și o bună pregătire pentru următorul exercițiu financiar, inclusiv PNRR, în care principiul Do No Significant Harm va fi des întâlnit”, a completat Dan Vîlceanu.

Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro

Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supra-contractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane euro (360 milioane euro fonduri europene și 70 milioane euro de la bugetul de stat).

Citeşte şi Investiții în exploatații pomicole. Ce fonduri sunt disponibile în 2022?