Stiri: Agricultura

Programul de sprijin pentru tomate 2019

Programul de sprijin pentru tomate 2019. Anunțul Ministerului Agriculturii

03.04.2019

Programul de sprijin pentru tomate 2019, implementat de Ministerul Agriculturii, prezintă un interes din ce în ce mai ridicat pentru producătorii agricoli din România. Aflat în al treilea an de implementare, Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, primește din ce în ce mai multe cereri.

Conform datelor MADR, până pe 1 aprilie 2019, s-au arătat interesați să se înscrie nu mai puțin de 18.500 de fermieri.

Programul de sprijin pentru tomate 2019. 15.337 cereri

Astfel, pentru Ciclul I s-au primit deja 15.337 de cereri de înscriere în program. Numărul acestora este în creștere față de anul 2017. Atunci au beneficiat de acest sprijin peste 8.000 fermieri. De asemenea, și față de 2018 există mai multe cereri. Anul trecut, numărul total al beneficiarilor a fost de 15.712 pentru ambele cicluri de producție.

Pentru ciclul II al anului 2019 se pot depune cereri de înscriere până pe 15 septembrie. Perioada de valorificare pentru această etapă este cuprinsă între 1 noiembrie și 20 decembrie 2019.

Producătorii agricoli români sunt susținuți, printr-un program guvernamental, începând cu 2017, să cultive tomate în spații protejate. Ei ar trebui să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.

Programul de sprijin pentru tomate 2019. Condiții

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2019”
  • să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării;
  • să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției;
  • să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere;
  • să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Programul de sprijin pentru tomate 2019. Scopul ajutorului

Scopul programului este realizarea unei producții cantitative și calitative pentru a eficientiza exploatația prin capitalizare, în vederea dezvoltării unui management eficient.

În plus, programul răspunde dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete în perioada rece a anului.

Citește și Spitalul de Urgență pentru Copii Marie Curie va avea un heliport