Stiri: Finante

Programul „Fluviul curat” primeşte o finanţare de 3,8 milioane euro de la Comisia Europeană

08.01.2016

Comisia Europeană a aprobat o serie de programe, cu un buget de 1 miliard de euro, destinate dezvoltării sociale şi economice a 27 de state situate de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE. În cadrul acestei finanţări, România şi Ucraina au primit 3,8 milioane euro pentru un proiect în bazinul Dunării, numir „Fluviul curat”.

Cooperarea transfrontalieră din cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV) va contribui la păstrarea valorii ecologice în bazinul Dunării, prin consolidarea cooperării în materie de prevenire a dezastrelor provocate de om.

În cazul fiecărui program, ţările participante şi-au selectat un număr de până la patru priorităţi, cum ar fi dezvoltarea IMM-urilor, cultura, mediul şi schimbările climatice, combaterea sărăciei, educaţia şi cercetarea, energia, accesibilitatea şi gestionarea frontierelor.

„Cooperarea transfrontalieră este esenţială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. Această nouă finanţare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată şi mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate şi la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea.

Prioritate vor avea proiectele care susţin dezvoltarea durabilă de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducându-se diferenţele dintre nivelurile de trai şi abordându-se proiecte comune de o parte şi de alta a graniţelor.