Stiri: Social

Programul FUTURE – Construieste cu pasiune

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune: Cum arată profesorul ideal?

05.07.2019

Profesorul care scrie cu creta pe tablă, este pasionat de activitatea lui, este deschis și prietenos cu studenții și nu folosește slide-uri la cursuri este ceea ce studenții care au participat la programului FUTURE – Construiește cu pasiune consideră a fi profesorul ideal.

La nivel mondial, educația prin experiență (numită și educația experiențială sau non-formală) este integrată în sistemele de învățământ. Scopul acesteia este de a pregăti tinerii pentru o piață a muncii aflată în continuă mișcare.

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune. Nevoile studenților

„Nevoile studenților sunt destul de clare, iar atunci când sunt întrebați cum ar dori să fie orele de la cursuri sau de la școală, de cele mai multe ori se regăsesc interactivitatea și pasiunea profesorului. Toate acestea se pot dezvolta prin educație experiențială unde accentul nu cade atât de mult pe informațiile furnizate de profesor, ci pe abilitatea studenților de a găsi răspunsurile”, declară Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE.

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune. Compania TenarisSilcotub

Programul FUTURE este susținut oficial de compania TenarisSilcotub. Acesta este primul program care integrează studenții – profesorii universitari – angajatorii pentru a dezvolta competențe soft în rândul studenților.

Programul oferă și cursuri de formare pentru profesorii din mediul universitar. Acesta include 10 sesiuni de training axate pe noi metode de predare unde studenții dezvoltă practic competențe precum:

  • comunicare
  • lucrul în echipă
  • capacitatea de a găsi soluții ancorate în realitate

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune. Metode de predare

„Majoritatea celor care predau se regăsesc în situația în care studenții, întrebați ceva, răspund printr-o liniște în grup, cu privirea îndreptată în altă direcție decât a celui ce așteaptă un răspuns. De cele mai multe ori, tăcerea aceasta, aproape organizată, vine din lipsa exercițiului de a-și argumenta răspunsurile” continuă Mădălina Hodorog care predă în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Ce facem însă diferit prin noile metode de predare, este să ghidăm studenții în a se întreba ei pe ei anumite lucruri și a de a găsi tot ei răspunsurile, astfel crește și nivelul de interacțiune la clasă.”

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune. Interacțiunea în clase

Pentru a dezvolta interacțiunea la clasă, de cele mai multe ori se renunță la prezentările de tip slide care inhibă și oferă o structură standardă și se integrează activități practice care ajută studentul să pună întrebări, să se gândească la soluții și chiar să le pună în practică.

„FUTURE m-a ajutat să mă dezvolt printr-o educație altfel care a integrat multă interacțiune și energie. Cele două ore săptămânale treceau atât de repede și m-au ajutat să mă descopăr mai mult pe mine și să îmi dezvolt competențe necesare astăzi în câmpul muncii” a declarat unul dintre participanții la programul FUTURE.

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune. Cum afectează interacțiunea companiile?

„Cele mai dificile competențe de găsit în acest moment la viitoarele talente este dată de competențe soft precum: responsabilitatea, gândirea creativă, capacitatea de a rezolva soluții sau gândirea critică. Toate aceste competențe se pot dezvolta în sistemul educațional printr-o integrare a unor noi metode de predare ce pun accent și pe interacțiune”, declară Mădălina Hodorog.

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune. Competențe

Într-un raport realizat de rețeaua socială LinkedIN în rândul a peste 2000 de lideri de business, competențe precum leadership, comunicare, colaborare și managementul timpului sunt printre cele mai căutate competențe soft în prezent.

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune se desfășoară pe o perioadă de cinci luni la Cluj-Napoca. Acesta include:

  • sesiuni de training săptămânale cu studenții înscriși în program
  • activități în cadrul companiei TenarisSilcotub
  • întâlniri de lucru cu profesorii și angajații companiei

Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care vor susține activitățile din cadrul programului FUTURE. Aceștia dezvoltă programe pentru tineri prin educație experiențială, iar împreună predau în calitate de cadre didactice auxiliare în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Mai multe informații legate de program găsiți pe: www.madalinahodorog.ro/future

Citește și Start Up Nation 2019. Creditele de la CEC Bank și Banca Transilvania, garantete de FNGCIMM