Gradinite cu program sportiv

Programul gROwth 2019: 500 de milioane de euro pentru construcția a 1000 de grădinițe cu profil sportiv

31.01.2019

Programul gROwth 2019. Guvernul a stabilit ieri, printr-un Memorandum, instituirea schemei de minimis privind Programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor”. Acesta va susține construirea, amenajarea și dotarea a 1000 de grădinițe cu profil sportiv.

Programul gROwth 2019. Bugetul alocat

Schema de sprijin are un buget total de 500 de milioane de euro. Ajutorul are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020. Există, de asemenea, posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene.

Finanțarea va fi demarată în acest an și va fi inclusă în bugetul pentru 2019.

”Se pot emite acorduri pentru finanţare până la sfârșitul anului viitor, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022”, a anunțat Guvernul.

Programul gROwth 2019. Ajutor de minimis până la 500.000 de euro

Sprijinul va consta în ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv. Banii vor fi plătiți investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Ajutorul implică și o garanţie acordată de stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor. Condiţia este ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului.

Programul gROwth 2019. Cine poate accesa fondurile

Ajutorul de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv:

  • organizaţii neguvernamentale
  • asociaţii
  • fundaţii
  • federaţii
  • cluburi sportive

Programul gROwth 2019. Obligații

Beneficiarii ajutorului de stat au o serie de obligaţii. Ei trebuie să asigure locuri gratuite pentru o perioadă de patru ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv, într-o cotă procentuală de:

  • cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv.
  • cel puţin 4% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv.

Gratuităţile vor fi acordate pentru copiii cu familii care au un venit salarial pe persoană sub salariul minim brut, la momentul depunerii cererii de înscriere.

Copiii cu dizabilităţi vor avea prioritate la înscrierea pe locurile gratuite.

Programul gROwth 2019. Tarife mai reduse

Beneficiarii schemei de ajutor trebuie să faciliteze accesul copiilor la aceste gradinițe prin stabilirea unor tarife mai reduse, corelate cu costul standard pentru fiecare preşcolar stabilit prin legislație și, totodată, să asigure un program prelungit de activitate zilnică, precum şi funcţionarea gradinițelor pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţelor.

O altă obligație are în vedere menţinerea activității în grădiniţele cu profil sportiv realizate prin acest program cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

Citește și Se deschide primul Experience Shop Huawei din România

 

Citiți și despre: