IMM INVEST 2021

Programul IMM Factor: Cine poate primi finanţări?

25.11.2020

Programul IMM Factor, propus de România, a primit aprobarea Comisiei Europene. Instituţia a anunţat că schema de ajutor de stat în valoare de 1,043 miliarde de lei (216 milioane de euro) pentru a susţine IMM-urile afectate de pandemia de coronavirus a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat.

Programul IMM Factor. Garanţii şi granturi directe

Aproximativ 207 milioane de euro (un miliard de lei) din schema de ajutor vor fi acordate sub forma unor garanţii pentru produse de factoring. De asemenea, alte aproximativ nouă milioane de euro (43 milioane de lei) vor fi acordate sub forma de granturi directe, prin care vor fi acoperite costurile de finanţare.

Obiectivul programului

Obiectivul programului este să ajute IMM-urile să răspundă la deficitul de lichiditate cu care se confruntă din cauza pandemiei de coronavirus şi să se asigure că au canale de finanţare diversificate. Numai produsele de factoring emise în perioada 26 august 2020 şi 30 iunie 2021 sunt eligibile în cadrul acestei măsuri.

Programul IMM Factor. Condiţii

Comisia Europeană a constatat că schema destinată României este conformă cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar, în special cu privire la garanţiile pentru produsele de factoring:

  • garanţia nu poate depăşi 50% din finanţarea de tip factoring
  • finanţarea de tip factoring garantată are o valabilitate iniţială de 12 luni. Aceasta poate fi prelungită până la 48 de luni.

În ceea ce privește granturile directe, suma maximă nu va depăşi 100.000 de euro per societate care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol primar, 120.000 de euro per societate care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului sau al acvaculturii şi 800.000 de euro per societate care îşi desfăşoară activitatea în toate celelalte sectoare.

Fondurile vor fi distribuite prin intermediari financiari. Astfel, există clauze de siguranţă pentru a fi siguri că ajutoarele sunt transferate în întregime către beneficiarii finali.

Programul IMM Factor. Precizările făcute de Comisia Europeană

Comisia Europeană mai precizează că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei. Aceasta este în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar.

Citeşte şi ProfiArt a deschis un magazin de artă și hobby. Unde este unitatea situată?

 

 

 

Citiți și despre: