Stiri: Finante

Programele IMM INVEST si AGRO IMM INVEST

Programul IMM Invest 2022: Anunţul făcut de Ministerul de Finanţe

27.12.2021

Programul IMM Invest 2022. Ministerul Finanțelor continuă sprijinirea mediului de afaceri și își propune să contribuie semnificativ la menținerea afacerilor în economie și relansarea activității prin prelungirea până la data de 30 iunie 2022 a valabilității Programului IMM Invest și a subprogramului IMM Agro. De asemenea, se majorează plafoanele de finanțare în sectorul pescuitului şi acvaculturii, în domeniul producţiei primare de produse agricole și în sectorul alimentar.

Până în octombrie 2021, prin IMM Invest România au fost acordate garanții de stat de peste 19 miliarde lei. Din această sumă, 1,33 miliarde lei a fost pentru subprogramului Agro IMM Invest.

Programul IMM Invest 2022. Ce spune ministrul Finanţelor?

“Guvernul României consideră prioritară finanțarea sectorului IMM și va acorda tot sprijinul pentru facilitarea accesului companiilor la creditare, aceasta fiind modalitatea cea mai eficientă de a obține efecte antrenante în economie, cu un minim de resurse publice. Continuarea Programului IMM INVEST va contribui la păstrarea locurilor de muncă existente, va menține sau chiar va ajuta dezvoltarea IMM-urilor beneficiare. IMM INVEST este un program indispensabil pentru companiile afectate grav de criza COVID, iar în situația actuală domeniile de activitate afectate puternic de efectele economice generate de pandemie au nevoie de continuarea măsurilor de susținere”, a subliniat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Prin prezentul act normativ se propune creșterea plafoanelor reprezentând ajutor de stat la:

  • 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii,
  • 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole,
  • 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar în conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19.

Plafonul de garanţii

Totodată, se propune ca plafonul de garanții de stat ce pot fi acordate în cadrul Programului IMM INVEST pentru anul 2022 să fie de 10 miliarde lei. Din acest total, 5 miliarde lei vor fi alocate subprogramului AGRO IMM INVEST.

Bugetul schemei crește la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.

Se propune modificarea celor două alineate (2^1) și (2^2) ale art. 164 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, în sensul aplicării acestor prevederi începând cu data de 1 ianuarie 2022. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni atât pentru contractele individuale de muncă nou încheiate, cât și pentru contractele individuale de muncă aflate în derulare.

Aşadar, va exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă, indiferent de data încheierii acestora. În plus, angajatorii vor avea timp să pună în aplicare noile prevederi.

Citeşte şi Sprijin financiar pentru IMM-uri. CE a aprobat o schemă de ajutor, în valoare de 358 milioane euro