Stiri: Finante

Programul IMM Leasing.

Programul IMM Leasing: Anunţ important făcut de Fondul de Garantare

18.09.2020

Programul IMM Leasing. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a anunţat că invită instituţiile financiare nebancare (IFN-uri) să participe în noul program guvernamental de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, IMM Leasing de echipamente şi utilaje, iar înscrierile se fac până la 25 septembrie.

Astfel, instituţiile financiare nebancare înregistrate în Registrul Special ţinut de BNR, care doresc să se înroleze în program, sunt invitate să transmită FNGCIMM alături de intenţia de înscriere în program, solicitările pentru alocarea de plafoane de garantare în funcţie de nivelul estimat al finanţărilor pe care le vor acorda în anul 2020, precum şi nivelul costurilor totale pe care le vor aplica, cu încadrarea în limitele prevăzute de program.

Programul IMM Leasing. Înscrieri

Înscrierea în program se face până la 25 septembrie 2020.

Programul „IMM Leasing de echipamente şi utilaje” are rolul de a susţine IMM, prin acordarea de facilităţi de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziţia operatorilor de leasing financiar a unor plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing destinate achiziţionării de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităţilor IMM-urilor, precum şi companiilor afiliate acestora, care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajaţi.

Programul IMM Leasing. Ce spune conducerea FNGCIMM?

„FNGCIMM reprezintă un pilon important de susţinere şi un vector de implementare al Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, prin operaţionalizarea a patru programe noi: IMM Invest (accesul IMM la capital financiar), IMM Leasing de echipamente şi utilaje (asigură accesul la creditul furnizor), IMM Factor (schema de garantare de către stat a creditului comercial) şi Noua Casă (deblocarea creditului ipotecar).

În actualul context economic caracterizat de necesitatea conjugării eforturilor tuturor factorilor implicaţi în susţinerea şi dezvoltarea sectorului IMM, adresăm invitaţia de participare în program a tuturor operatorilor de tip leasing financiar înscrişi în Registrul Special ţinut de BNR. Am convingerea că împreună vom face din IMM Leasing de echipamente şi utilaje un program de succes, sper ca plafonul de garantare pus la dispoziţie de Guvern va fi suprasubscris şi că acest prim proiect derulat împreună, va deschide calea unei relaţii de colaborare fructuoasă între FNGCIMM- instituţia specializată a guvernului în acordarea de garanţii, mediul financiar-non bancar şi sectorul IMM”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Facilităţile oferite

Facilităţile oferite prin programul guvernamental sunt de natura subvenţiei de dobândă în procent de până la 50%, subvenţionarea în procent de 100% a comisionului de administrare datorat FNGCIMM şi a comisionului de risc datorat Ministerului de Finanţe, precum şi garantarea de către stat în procent de 60%, respectiv 80% din finanţările de tip leasing financiar, în funcţie de categoria bunurilor achiziţionate.

Programul IMM Leasing. Valoarea finanţărilor

Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate care pot fi acordate unui singur beneficiar va fi de 5.000.000 lei. Perioada şi modalitatea de rambursare a finanţărilor vor fi stabilite de finanţatori, conform normelor şi reglementărilor interne.

Durata finanţărilor de tip leasing este de maxim 72 de luni. Avansul solicitat este cuprins între 0% şi 20%, în funcţie de opţiunea beneficiarului, din valoarea de achiziţie.

Sunt eligibile pentru acordarea de garanţii în cadrul programului întreprinderile mici şi mijlocii precum şi întreprinderile afiliate.

Citeşte şi Profi prezintă magazinul viitorului. Cum arată supermarketul-concept deschis în Ploieşti?