Stiri: Finante

Bugetul Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene

Programul IMM PLUS 2024: Guvernul majorează cu 2,5 miliarde de lei bugetul alocat

10.06.2024

Buget Programul IMM PLUS 2024. Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanțelor, majorarea bugetului total al Programului IMM Plus, cu aproximativ 2,5 miliarde lei până la suma totală de aproximativ 15 miliarde lei.

Astfel, se majorează și plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi emise în cadrul Programului cu suma de 2,22 miliarde lei, până la valoarea totală de 13,32 miliarde lei și bugetul grantului cu peste 279,875 lei până la valoarea totală de 1,68 miliarde lei.

”Un răspuns firesc la solicitările antreprenorilor”

„Majorarea bugetului Programului IMM PLUS vine ca un răspuns firesc la solicitările antreprenorilor, care au manifestat un interes deosebit pentru accesarea programului. Prin această suplimentare, ne asigurăm că aproximativ alte 2.000 companii vor beneficia de sprijinul necesar pentru dezvoltare și investiții. Aceste instrumente financiare sunt esențiale pentru a oferi mediului de afaceri resursele necesare pentru a-și dezvolta afacerile, a crea locuri de muncă și a stimula inovația. Guvernul rămâne un partener de încredere pentru antreprenori, susținându-i în eforturile lor de a contribui la creșterea economică sustenabilă a țării noastre. În acest fel, facilităm accesul la finanțare, reducând riscurile asociate și oferindu-le posibilitatea de a-și extinde activitățile și de a deveni mai competitivi pe piață”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Buget Programul IMM PLUS 2024. Plafonul de garanții

Suplimentarea bugetului este necesară având în vedere interesul ridicat al antreprenorilor și autorităților locale pentru accesarea programului, astfel că din plafonul de garanții valabil până la 30 iunie 2024, de 11,1 miliarde lei, suma de 7,99 miliarde lei alocată FNGCIMM era utilizată în proporție de 96,28%, suma de 2,01 miliarde lei alocată FGCR era utilizată în proporție de 98,62 %, iar suma de 1,1 miliarde lei alocată FRC era utilizată în proporție de 27,53%.

Prin aprobarea măsurilor propuse se va permite accesul la credite pentru realizarea de investiții și capital de lucru pentru încă 2.300 de noi beneficiari. Astfel, numărul maxim al acestora crește la 13.800, de la 11.500 cât erau prevăzuți înainte de majorarea bugetului IMM Plus.

Dispozițiile legale în vigoare

Dispozițiile legale în vigoare în domeniul ajutorului de stat permit majorarea bugetului unei scheme de ajutor de stat cu până la 20%, fără a fi necesară notificarea Comisiei Europene.

Schema de ajutor de stat IMM PLUS a fost autorizată de către Comisia Europeană la data de 8 aprilie 2024. Plata dobânzilor se realizează trimestrial pentru trimestrul anterior, până la data de 31 iulie 2026 inclusiv.

Citește și Premier Renewable Invest vrea să preia Eolica Dobrogea: Tranzacția, analizată de Consiliul Concurenței