Stiri: Social

Programul IMPACT

Programul IMPACT. 200 de proiecte în folosul comunităților

11.03.2020

Programul IMPACT. Nu mai puțin de 3000 tineri din țara noastră transformă an de an mediul din jurul lor prin peste 200 de proiecte de serviciu în folosul comunității, ca parte din rețeaua cluburilor IMPACT, o rețea educațională formată din tineri și profesori din 37 județe din țară.

Cei care fac parte din programul educațional IMPACT demonstrează de 20 ani adulţilor cum tinerii sunt o forţă a schimbării. Dezvoltat de Fundația Noi Orizonturi, programul IMPACT oferă tinerilor spațiul prin care aceștia aduc soluții concrete la problemele locale prin proiecte gândite și implementate de ei.

IMPACT este singurul program românesc preluat la nivel internațional de Word Vision International.

Programul IMPACT. Tinerii sunt ajutați în procesul lor de învățare de:

 • profesori
 • educatori
 • bibliotecari
 • specialiști

Aceștia sunt un exemplu de cum să încurajezi și să ai încredere în noua generație.

Programul IMPACT. Service Learning

Membrii IMPACT devin mai siguri pe ei și realizează că schimbările pozitive pot fi aduse în societate prin implicare, indiferent de vârstă, indiferent de mediul rural sau urban din care fac parte.

Ce spun membrii comunității IMPACT?

„#eusuntdeIMPACT pentru că aici am învățat să fiu schimbarea pe care vreau să o văd în lume”, declară unul dintre elevii participanți în cadrul cluburilor IMPACT.

„Ne-a ajutat foarte mult acest proiect să învățăm mai multe despre satul nostru și să fim mândri cu el. Eu pot să spun că am evoluat. De la să nu mă intereseze nimic despre satul meu și să vreau să scap odată – să mă duc, acum n-aș mai pleca. Îmi place foarte mult aici. Este important să te mândrești cu locul de unde vii. La mine la liceu unora nu le place să zică că-s de la țară…. Nu trebuie să fie o rușine.”, a continuat un alt elev.

Programul IMPACT. Implicare și creativitate

Elevii știu că implicarea şi creativitatea lor sunt esențiale, acţionează pentru binele celorlalţi, știu că munca în echipă este importantă, protejează natura şi asigură traiul celorlalţi într-un mediu curat şi sănătos.

Ei îi ajută pe cei mici să:

 • se integreze în societate
 • să înveţe să scrie şi să implementeze proiecte
 • își dezvoltă caracterul
 • își depăşesc limitele
 • să fie lideri
 • să aibă relaţii frumoase cu colegii şi profesorii
 • să facă lucruri bune pentru comunitate
 • să fie pregătiți pentru viaţa de adult

Programul IMPACT. Activități în 2020

Prin proiectele de Service Learning, tinerii vor acționa anul acesta asupra celor 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă, iar o parte dintre activități vor fi implementate de Ziua Națională IMPACT precum:

Sănătate și stare de bine

Tinerii vor contura ateliere de gestionare a emoțiilor, consiliere psihologică, terapie prin artă, vor construi spații de relaxare în școală, amplasa rastele pentru biciclete, crea pauze cu dans, face săpunuri bio/eco.

Programul IMPACT. Educație de calitate

Elevii vor construi târguri de cariere, clase verzi, laboratoare de matematică, ateliere educative.

Reducerea Inegalităților

Tinerii vor realiza activități extrașcolare, kit-uri de igienă personală, rechizite, achiziționa o mașină de uscat rufe, realiza tabere și întâlniri cu psihologi.

Programul IMPACT. Orașe și comunități sustenabile

Tinerii vor realiza o hartă turistică tip panou, transforma un teren degradat în spațiu verde, colecta uleiul uzat și înființa un punct de colectare, transforma gara în spațiu cu povești locale.

Pentru a-și promova localitățile, 14 cluburi IMPACT vor realiza o vânătoare de comori locale pentru turiști, pe care o vor integra în aplicația mobilă Questo.

Localitățile lor vor fi pe lista celor peste 30 de comunități din lume pe care turiștii aleg să le descopere într-un mod inedit.

Ziua Națională IMPACT

Ziua Națională IMPACT reprezintă evenimentul dedicat tinerilor din întreaga țară, care se implică activ în comunități. Data de 1 iunie este dedicată activității la unison de a citi împreună, cu accent pe subiecte care țin de sănătate și stare de bine, inegalități reduse, orașe și comunități durabile, educație de calitate.

Cluburile IMPACT și diferiți membri ai comunității care nu fac parte din rețea sunt invitați să organizeze la unison evenimente de citit împreună în 1 iunie în cadrul comunităților, iar înscrierile continuă aici până în 20 martie pe site-ul: https://www.noi-orizonturi.ro/2020/02/20/ziua-nationala-impact/.

Citește și Eurobarometru 2020. Mai au românii încredere în Uniunea Europeană?