Stiri: Finante

programul Investeste in tine

Programul Investeşte în tine: Credite pentru dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor

04.09.2018

Normele de aplicare pentru Programul Investeşte în tine au fost publicate de Ministerul de Finanţe. Acest program are drept scop accesul mai facil la finanţări pentru românii care intenţionează să se dezvolte atât profesional, cât şi personal. Investiţiile vor merge către următoarele segmente: cultură, educaţie şi sănătate.

Programul „Investeşte în tine” se adresează persoanelor care deţin cetăţenie română şi locuiesc în ţara noastră.

Programul Investeşte în tine – condiţiile programului

O altă condiţie a programului este următoarea: tineri care au până în 26 de ani. Vârsta de 26 de ani trebuie să fie neîmplinită la data solicitării creditului. În plus, tinerii trebuie să fie înscrişi în sistemul de educaţie românesc sau să urmeze cursuri de specializare. Aceste cursuri trebuie, de asemenea, să fie autorizate de Ministerul Educaţiei sau de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Programul se adresează şi persoanelor care au peste 26 de ani cu o condiţie. Acestea trebuie să fie cuprinse în sistemul de învăţământ sau să efectueaze cursuri de reconversie .

Cel care solicită creditul trebuie să prezinte cel puţin un co-debitor, în cazul în care nu deţine un loc de muncă.

Ministrul Finanțelor spune că programul reprezintă o investiţie în cetăţenii ţării.

„Prin acest Program ne propunem să venim în întâmpinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se dezvolta atât personal, cât și profesional. De asemenea, ne-am gândit și la adulții care doresc sau sunt nevoiți să își schimbe profesia, să se recalifice. Este o investiție în oameni, în cetățenii români, un angajament pe care ni l-am asumat prin Programul de guvernare”, declară Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Programul Investeşte în tine – garanţia acordată

Nivelul de garantare a împrumuturilor este de 80%, mai anunţă Ministerul de Finanţe.

Cei interesaţi pot accesa credite de până la 40.000 lei, în cazul tinerilor cu vârste între 16 ani şi 26 de ani. Persoanele peste 26 de ani primesc garanţii de stat pentru 35.000 lei.

Toţi beneficiarii îşi pot suplimenta împrumuturile cu 20.000 de lei. Acest lucru se poate face dacă deţin un loc de muncă sau dacă se angajează în perioada programului.

Împrumutul se poate solicita pentru o perioadă maximă de 10 ani.

Programul Investeşte în tine – buget de 600 milioane de lei

În 2018, pentru programul „Investeşte în tine” se va aloca un plafon maxim de garantare în valoare de 600 de milioane de lei.

Plafonul pentru dobânzi şi comisioane se ridică la 5 milioane de lei.

Citeşte şi Costuri mai mari pentru angajatori: Cum a evoluat costul orar cu forţa de muncă?