Stiri: Agricultura

Programul National Apicol 2021

Programul Naţional Apicol 2021: APIA a plătit 59,21 milioane de lei

14.10.2021

Programul Naţional Apicol 2021. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că a plătit peste 59,21 milioane de lei către 7.083 apicultori şi 14 forme asociative legal constituite, sumele reprezentând sprijinul financiar alocat prin Programul Naţional Apicol pentru anul 2021.

7.083 apicultori

Prin Hotărârea de Guvern nr. 339/2020 privind aprobarea PNA pentru perioada 2020-2022, s-a stabilit că valoarea sprijinului financiar alocat pentru anul 2021 este de 59.215 mii lei, 50% reprezentând contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale.

Această sumă a fost integral plătită unui număr de 7.083 apicultori declaraţi eligibili şi 14 forme asociative legal constituite.

Măsurile şi acţiunile pentru care s-a plătit sprijin financiar în anul 2021 au fost defalcate pe cinci sectoare principale:

  • asistenţa tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori
  • combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei
  • raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral
  • măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune
  • îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă.

Programul Naţional Apicol 2021. Asistenţă tehnică

Pentru asistenţa tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, au fost finanţate: consultanţa în apicultură; promovarea apiculturii şi a produselor apicole; organizarea de cursuri de perfecţionare în apicultură; achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea mierii; achiziţia de către formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii.

Combaterea agresorilor

Pe măsura privind combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, apicultorii au fost sprijiniţi financiar pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei.

Programul Naţional Apicol 2021. Raţionalizare a transhumanţei

Pentru măsura de raţionalizare a transhumanţei / stupăritului pastoral pentru: achiziţionarea de cutii în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral; achiziţionarea de accesorii apicole (colector polen, colector propolis, uscător polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator); achiziţionarea de unelte apicole și echipamente de protecţie- echipament apicol de protecţie (afumător, daltă apicolă, furculiţă pentru descăpăcit, cuţit pentru descăpăcit, sită filtrare miere); achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie-remorci/pavilioane apicole şi mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral.

Repopularea şeptelului apicol

În cazul măsurii de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune s-au alocat fonduri pentru: achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine; achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită şi de multiplicare; achiziţionarea de accesorii apicole de către stupinele de elită şi de multiplicare.

Pe ultimul segment din PNA, respectiv îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă, au fost decontate analizele fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii.

Citeşte şi Programul Naţional Apicol. Noi modificări aduse de Guvern