Stiri: Constructii

Legea privind vânzările de terenuri

Peste 324 milioane de lei pentru Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară

25.02.2022

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2022. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a lansat o nouă etapă de finanţare pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale. Astfel, în cadrul Finanţării VIII, cele 2.350 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) eligibile au la dispoziţie 324.344.942 de lei, conform datelor transmise de Ministerul Dezvoltării.

Contracte de finanţare

Astfel, primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanţare, în termen de 60 de zile de la primirea înştiinţărilor transmise de oficiile de cadastru şi publicitate imobilară. Durata contractelor de finanţare este de 18 luni.

După semnarea contractelor de finanţare, primăriile au la dispoziţie alte 60 de zile pentru a încheia contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor. În 2022, fiecare UAT poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2022. Sumele decontate

ANCPI va deconta între 84 şi 364,56 de lei/imobil (fără TVA). Acest lucru se va realiza în funcţie de gradul de dificultate a terenului şi de gradul de acoperire cu construcţii. Banii vor fi viraţi în conturile primăriilor după deschiderea noilor cărţi funciare aferente imobilelor recepţionate.

Până la ora actuală, ANCPI a înregistrat în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară aproximativ 4,8 milioane de proprietăţi.

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Programul este finanţat din:

  • veniturile proprii ale ANCPI – peste 4 miliarde de lei
  • fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional – aproximativ 313 de milioane de euro
  • bugetul local al primăriilor.

Citeşte şi Fonduri europene de 266 de milioane de euro pentru cadastrul terenurilor în zonele rurale. Anunţ important