Programul Național de Control al Poluării. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru aprobarea Programului Național de Control al Poluării Atmosferice. Prin aprobarea acestui act normativ, se creează condițiile pentru clasarea procedurii de infringement declanșată de Comisia Europeană pe această speță și aflată în prezent pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Condițiile din PNRR
Totodată, se îndeplinește o condiționalitate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectele din sectoarele transport, energie, agricultură și pentru alte proiecte incluse în componenta Valul Renovării din PNRR.
Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici (Directiva NEC) stabilește pentru România și pentru fiecare Stat Membru, angajamentele de reducere a emisiilor de anumiți poluanți atmosferici (dioxid de sulf –SO2, oxizi de azot- NOx, amoniac- NH3, compuși organici volatili nemetanici – COVnm și particule fine în suspensie- PM2,5), care afectează sănătatea umană și mediul, având ca ani țintă anul 2020 și respectiv anul 2030.
Programul Național de Control al Poluării. Politici și măsuri
Actul normativ prevede detaliile privind politicile și măsurile individuale sau pachetele de politici și măsuri selectate pentru adoptare, autoritățile competente responsabile și indicatorii pentru monitorizarea progreselor și de asemenea estimări de costuri și beneficii aferente fiecărei politici și măsuri în parte sau a pachetelor de politici și măsuri avute în vedere pentru îndeplinirea angajamentelor de reducere.
În elaborarea PNCPA s-a ținut cont de impactul planurilor și programelor adoptate sau planificate a fi puse în aplicare în temeiul obligațiilor privind clima și energia sau a altor politici conexe (de ex. dezvoltarea infrastructurii de transport, procese industriale și agricultură) care ar putea avea impact pozitiv sau negativ asupra respectării angajamentelor naționale de reducere a emisiilor de poluanți atmosferici.
Citește și Poluarea aerului în România, cea mai importantă problemă de mediu